Економија

Иронија руских санкција: Немачки енергетски гигант затвара канцеларије због штедње струје

"Унипер" затвара половину канцеларија у свом седишту у Диселдорфу услед енергетске кризе
Иронија руских санкција: Немачки енергетски гигант затвара канцеларије због штедње струје© Pixabay

Енергетска криза није заобишла ни водеће светске енергетске компаније које послују у Немачкој.

"Сваки киловат сат је важан ове зиме", рекао је портпарол "Е.ОН-а" за немачке медије, а пренео је Ројтерс.

Сву истинитост његових речи најбоље осликавају мере које су предузели у компанији "Унипер", једном од кључних за снабдевање струјом у Немачкој, а које подразумевају затварање чак половине канцеларија у њиховом седишту у Диселдорфу, пренео је Ројтерс извештај "Рајнише поста".

Компанија је искључила све уређаје и осветљење у том делу радног простора, престала да га чисти и смањила температуру на 14 степени Целзијуса, минимум који је неопходан да не би дошло до оштећења на самој згради, објаснио је портпарол "Унипера" новинарима.

Ни ту није крај: на преосталу половину "активног" канцеларијског простора примењују се мере штедње електричне енергије. Температура у радним просторијама смањена је на 20 степени Целзијуса. Нису познати детаљи како ће у овим условима бити организован рад запослених.

"Унипер" је највећи немачки увозник гаса, а како би био спречен могући банкрот компаније, интервенисала је држава која је у септембру национализовала компанију издвојивши за то 29 милијарди евра.

Мере штедње на снази су и у међународној енергетској компанији "Е.ОН" из које је објашњено да смањују потрошњу струје у својим пословним зградама за најмање 20 одсто примењујући мере попут искључивања светлећих реклама са логом компаније и "завртања" топле воде где год је то могуће.

image