Економија

"Фајненшел тајмс" објашњава у чему је разлика између Прве републичке банке и других банкрота

Званичници Бајденове администрације препустили су регулаторним телима и "Џеј Пи Морган Чејсу" да реше проблем
"Фајненшел тајмс" објашњава у чему је разлика између Прве републичке банке и других банкротаGetty © Justin Sullivan / Staff

Иако је колапс "Силикон вели банке" (СВБ) 10. марта довео до тога да протеклог викенда пропадне и "Прва републичка банка", амерички регулатори су овог пута заузели значајно другачији приступ чишћењу нереда, пише "Фајненшел тајмс" у покушају да умири страхове да амерички банкарски систем пропада.

Када је СВБ пропала у марту, Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ), агенција која управља банкарством у САД-у, затворила је банку пре него што им је представила потенцијалног купца. То је значило да је морала да успостави такозвану банку за премошћивање коју су водили регулатори док није договорила продају СВБ-а више од две недеље касније.

Страхови око тога шта ће се догодити клијентима СВБ-а са депозитима изнад нивоа од 250.000 долара покривених федералним осигурањем изазвали су хаос у неколико других банака. То је приморало Бајденову администрацију да прогласи да СВБ и "Сигначур банку", која је у међувремену такође пропала, системским ризиком, омогућивши им тако да гарантују све депозите.

Насупрот томе, "Прва републичка" се недељама мрцварила што је дало ФДИЦ-у времена да склопи уговор са "Џеј Пи Морган Чејсом" о преузимању свих депозита - укључујући рачуне са веома великим билансима.

Ово је ФДИЦ-ов омиљени приручник за затварање банака, пише "Фајненшел тајмс". "Џеј Пи Морган" ће платити 10,6 милијарди долара регулатору, док ће ФДИЦ дати "Џеј Пи Моргану" петогодишњи зајам од 50 милијарди долара. Агенција процењује да ће уговор коштати фонд осигурања 13 милијарди долара.

Зашто је Џеј Пи Моргану било дозвољено да купи "Прву републичку банку"?

У нормалним околностима, "Џеј Пи Моргану", највећој америчкој банци, било би забрањено да купује "Прву републичку" по основу конкуренције. Америчким регулаторима није дозвољено да одобре било какав договор који резултира да нека институција држи више од 10 одсто осигураних депозита у САД.

"Џеј Пи Морган" је већ био изнад тог прага. Међутим, регулатори су имали обавезу да продају банку страни која је дала најбољу понуду за ФДИЦ. Једна особа обавештена о трансакцији рекла је да је "Џеј Пи Морган" "добио изузеће јер је то далеко најбоља понуда".

Коначну одлуку о изузећу донела је Канцеларија контролора валуте, независни биро у оквиру Министарства финансија САД који обезбеђује да зајмодавци поштују законе и прописе, рекао је Џереми Барнум, главни финансијски директор "Џеј Пи Моргана".

Да ли је ово било решење "приватног сектора"?

Не баш. Иако је владине отиске прстију теже пронаћи на "Првој републичкој" него код других припалих банака, било би погрешно тврдити да је то решила само индустрија, пише "Фајненшел тајмс".

Извршни директор "Џеј Пи Моргана" Џејми Дајмон, рекао је у понедељак да је његова институција прешла са саветника на купца "Прве републичке" тек након што је влада затражила од банке да "ускочи". А коначни договор је укључивао кредитну линију од 50 милијарди долара за "Џеј Пи Морган", као и споразум о подели губитка са ФДИЦ-ом.

Крах "Прве републичке" и њена продаја "Џеј Пи Моргану" значе губитак од 13 милијарди долара за ФДИЦ. Да нису на то пристали, неки депоненти - укључујући велике банке које су оставиле 30 милијарди долара у "Првој републичкој" као део несрећног покушаја спасавања - изгубили би новац.

"Џеј Пи Морган" је у понедељак ујутру саопштио да очекује да ће уговор резултирати благим тренутним нето добитком зајмодавца. Да је извршио трансакцију без помоћи владе, морао би да призна милијарде долара губитака првог дана.

Зашто је Бајденова администрација одступила?

У недељама након неуспеха СВБ-а и "Сигначура", највиши званичници Бајденове администрације постали су све сигурнији да је повлачење депозита код малих и средњих зајмодаваца почело да се стабилизује.

"Прва републичка" је била изузетак са којим се морало позабавити. Али Бела кућа, Трезор и Федералне резерве - који су сви били у великој мери умешани у друга два банкарска колапса - заузели су приступ "у рукавицама". Другим речима, регулатори у ФДИЦ-у су били ти који су одлучивали о судбини последњег палог зајмодавца.

Званичници су сматрали да је овога пута ризик од шире заразе мањи. Трезор није морао да се позива на изузетак системског ризика јер је све депозите преузео "Џеј Пи Морган".

Мање учешће највиших званичника могло би помоћи да се администрација заштити од било каквог политичког одговора, укључујући тврдње да је споразум додатно ојачао "Џеј Пи Морган", банку коју многи већ сматрају превише моћном.

"Сви депоненти су заштићени, акционари губе своја улагања", рекао је председник Џозеф Бајден. "Важно је да порески обвезници нису ти који су у проблему".

Политичке последице?

После пада СВБ-а, републиканци су критиковали одлуку ФДИЦ-а да се у почетку определи за решење које предводи влада и питали су да ли је пристрасност према успону великих банака помогла да се обустави продаја.

За сада, републиканци делују задовољно решавањем проблема "Прве републичке", пише "Фајненшел тајмс".

"Дуго сам изражавао забринутост због широке владине интервенције коју финансирају порески обвезници, тако да ми је драго што је ФДИЦ уважио моју забринутост и обезбедио решење за приватно тржиште за 'Прву Републичку'", рекао је Тим Скот, највиши републиканац у Комитету за банкарство америчког Сената.

Републикански конгресмен Патрик Мекхенри, председавајући Одбора за финансијске услуге Представничког дома, поздравио је "брз рад регулатора".

У међувремену, прогресивне демократе ухватиле су се за неуспех друге америчке банке како би појачали своје позиве на строжију регулативу, укључујући захтеве за капиталом и ликвидношћу. Шерод Браун, демократски председавајући банкарског комитета Сената, рекао је да је колапс "Прве републичке" показао потребу за "јачим заштитним оградама".

Сенаторка Елизабет Ворен рекла је да је крах "Прве републичке" подвукао "како је дерегулација учинила проблем превеликим".

"Банку са лошим надзором преузела је још већа банка – на крају ће порески обвезници бити ти који ће платити", додала је она.

image