Економија

Рука руку мије: Велике банке и корпорације добијају 90 одсто Бајденових кредита за зелену енергију

Са великим банкама које добијају три пута више ових пореских олакшица него било која друга индустрија, јасно је да демократе награђују своје пријатеље на Волстриту који гурају њихов програм, каже представник републиканаца
Рука руку мије: Велике банке и корпорације добијају 90 одсто Бајденових кредита за зелену енергијуGetty © Stefan Zaklin

Већина олакшица на порез за зелену енергију предвиђених Бајденовим Законом о смањењу инфлације (ИРА) вредним 750 милијарди долара иде великим банкама и корпорацијама вредним више од милијарду долара, упозорио је председник Комитета за путеве и средства у Представничком дому Џејсон Смит.

"Док се Бајденова моћна пореска управа бави запосленим Американцима, његова администрација се спрема да потроши новац од пореза на субвенционисање пројеката зелене енергије у интересу компанија вредних милијарду долара", навео је Смит у саопштењу заснованом на новој анализи Конгреса.

Смитова критика односи се на контроверзни план америчке администрације да удвостручи радну снагу пореске управе запошљавањем 87.000 нових пореских инспектора и ревизора. 

"Многе од тих компанија које су оствариле 'зелену добит' одбациле су амерички идентитет да би пословале са Комунистичком партијом Кине и, као резултат тога, новац од пореза се усмерава у кинеске фирме који манипулишу нашим кључним ланцима снабдевања", објаснио је Смит.

Он истиче да, док се републиканци у Представничком дому залажу за радничке породице које се боре да плате рачуне за бензин и комуналије, демократе дају приоритет страним државама и шаљу корпорацијама донације које финансирају порески обвезници. 

"Са великим банкама које добијају три пута више ових пореских олакшица него било која друга индустрија, јасно је да демократе награђују своје пријатеље на Волстриту који гурају њихов програм", рекао је републиканац из Мисурија.

Бајден је потписао Закон о смањењу инфлације 2022. године, тврдећи да он представља "најодлучнији потез савезне владе икада у суочавању са климатском кризом и јачању америчке економско-енергетске безбедности".

Али седам и по месеци након тога, анализа Конгреса показује да ће фирме са продајом од преко милијарду долара добити више од 90 одсто субвенција на порез на зелену енергију које обезбеђује Закон о смањењу инфлације, док ће велике банке и осигуравајуће компаније добити више од 50 процената тих пореских олакшица, што је далеко више од било које друге индустрије или сектора, истиче Смит.

image