Економија

Италији потребно бар две године да "избаци" руски гас

Италија увози до 90 одсто гаса који троши
Италији потребно бар две године да "избаци" руски гасGetty © Katja Buchholz/Getty Images

Шеф италијанске енергетске компаније "Ени" Клаудио Дескалци изјавио је да ће тој земљи бити потребне бар још две године да потпуно избаци руски гас.

Према његовим речима, Италија је до сада успела да замени 30 од 40 милијарди кубних метара гаса који је увозила из Русије, преноси руски "Комерсант".

"Није лако, јер у последњих осам година домаћа производња није стимулисана, изгубили смо гас који смо производили у Италији, а нисмо улагали у гасни сектор", каже Дескалци.

Италија увози до 90 одсто гаса, а до почетка сукоба у Украјини највећи снадбевач била јој је Русија, која је покривала 40 посто италијанских потреба за гасом.

Дескалци је додао да је брза замена великих количина гаса могућа због историјских веза Италије са Египтом, Анголом, Алжиром, Републиком Конго, Мозамбиком и Либијом.

Алжир је крајем 2022. године постао највећи снабдевач Италије гасом.

Италијански министар за животну средину и енергетску безбедност Гилберто Пикето Фратин рекао је у априлу да је земља превазишла своју зависност од руског гаса захваљујући расту увоза преко Трансјадранског гасовода и снабдевању из Алжира и Либије.

image