Економија

Саудијци дају попуст на цену нафте за Азију, за Европу поскупљење

Смањење цене сугерише да земља настоји да подигне цене црног злата након што је ОПЕК+ објавио додатно смањење производње од маја до краја 2023. године
Саудијци дају попуст на цену нафте за Азију, за Европу поскупљење© Tanjug/AP Photo/Amr Nabil, File

Саудијска Арабија, највећи светски извозник нафте, снизиће цену сирове нафте у јуну азијским купцима први пут у четири месеца, након пада марже прераде, док ће северозападној Европи уследити повећање од 1,1 долара по барелу, пренео је Ројтерс.

Званична продајна цена за "араб лајт", који ће се испоручивати од јуна у Азију, смањена је за 25 центи по барелу у односу на мај – на 2,55 долара по барелу у односу на цене у Оману/Дубају, наводи се у саопштењу саудијског државног нафтног гиганта "Сауди Арамко".

Смањење је мање од тржишних очекивања од 40 центи, што сугерише да земља настоји да подигне цене нафте након што је ОПЕК+ објавио додатно смањење производње од маја до краја 2023. године.

Цена "араб лајта" за северозападну Европу износиће у јуну 2,1 долара по барелу, што је повећање од 1,1 долара у односу на нафту типа "ИЦЕ брент".

Јунска цена саудијске нафте за Сједињене Државе биће смањена за 50 центи – на 6,25 долара по барелу.

Чланице ОПЕК-а су 2. априла најавиле добровољно смањење производње од маја до краја 2023, па ће укупан обим добровољног смањења износити 1,66 милиона барела дневно.

image