Економија

ЕУ санкције за "кријумчаре" руске нафте

Нафтне мере су део ширег пакета санкција које ће циљати треће земље чија трговина с Русијом цвета, укључујући Кину и Иран
ЕУ санкције за "кријумчаре" руске нафте© Tanjug/Iranian Navy via AP

У нацрту предлога 11. пакета санкција Русији, у који је "Политико" имао увид, налази се и забрана на бродове који превозе руску нафту у Европску унију.

Реч је о такозваној флоти из сенке старих танкера који транспортују нафту из Руске Федерације пошто је ЕУ забранила увоз руских енергената, а Г7 увео горњу цену на црно злато и његове деривате.

Извори "Политика" тврде да на састанку представника 27 земаља Уније није било већег противљења јачању већ постојећег енергетског ембарга, чак ни из земаља за које се верује да имају користи од непријављеног увоза руске сирове нафте.

"С обзиром на нагли пораст поменуте праксе и с тим у вези повезаних ризика по животну средину, који потенцијално могу да нанесу бродови који превозе руску сирову нафту и нафтне деривате у покушају да се заобиђу рестриктивне мере Уније", нове мере би забраниле приступ лукама Уније бродовима за које се сумња или се утврди да крше забрану увоза руске сирове нафте и нафтних деривата у Унију и Г7 договорено ограничење цене", наводи се у нацрту и додаје да би се казне примењивале на бродове који искључују своје транспондере и ГПС.

Нафтне мере су део ширег пакета санкција које ће циљати треће земље чија трговина с Русијом цвета, укључујући Кину и Иран, док ће у анексу истих бити наведене конкретне државе и производи. 

Нова ограничења требало би да осигурају да раније рунде санкција имају значајнији утицај на руску економију и ометају способност Кремља да ратује у Украјини.

Русија иначе нема довољно бродова за превоз своје нафте, па користи танкере трећих земаља. Анализа "С&П глобала" открила је да је већи део те флоте у грчком власништву. Неки бродови искључују своје транспондере и ГПС како би избегли да буду откривени, наводи се у нацрту нових санкција.

image
VV inauguration
banner