Економија

Путин може да буде задовољан: Запад крши сопствени ембарго

Студија Кијевске школе економије указује да су западне компаније, кршећи сопствене санкције на нафту, помогле Москви да заради додатних 405 милиона долара
Путин може да буде задовољан: Запад крши сопствени ембаргоGetty © Pier Marco Tacca/Getty Images

Нова истраживања указују да су западне компаније учествовале у нафтним трансакцијама, које крше западне санкције наметнуте Русији, а од којих је Москва наводно зарадила додатних 405 милиона долара, пише "Цајт" у тексту под насловом "Путин може да буде задовољан".

Цитирајући студију Кијевске школе економије, лист наводи да се руска нафта извезена са лука на Балтичком мору продавала по ценама испод ограничења од 60 долара по барелу, али да је цена нафте извезене из луке Козмино у близини Владивостока достизала просечну цену од 73 долара по барелу.

Поврх тога, у студији се тврди да је више од 95 одсто нафте која је "потекла" из Козмина продавано по тој просечној цени, а да су у више од 50 одсто случајева у њеном транспорту учествовали западни бродовласници и /или осигуравајуће куће.

Подсетимо, санкције које је Запад увео на руску нафту забрањују компанијама из ЕУ и Г7 земаља да учествују у транспорту руске нафте уколико њена продајна цена превазилази 60 долара по барелу.

Будући да је Русија извезла 60 милиона барела нафте из Козмина по просечној цени од 73 долара по барелу, а да су у 52 одсто случајева учествовале западне компаније, "Цајт" закључује да су дотичне западне компаније, кршећи санкције, "обогатиле" Москву за 405 милиона долара.

Ови подаци "указују на кршење санкција и наглашавају хитну потребу за строжим спровођењем" санкција, пишу аутори студије. "Цајт" наводи да се спровођење санкција до сада једва проверавало, а да западне компаније не морају да доказују да ли поштују санкције .

Поред тога што траже оштрију контролу, аутори студије из Кијева сматрају да би ЕУ и Г7 требало додатно да спусте горњу цену руске нафте прописану санкцијама.

Међутим, Вашингтон је до сада био подозрив када је у питању претерано спуштање цене руског енергента, страхујући да би, ако цена буде прениска, Москва престала да продаје нафту. У том случају, несташица на светском тржишту би довела до наглог скока цена и негативног утицаја на економију САД и других западних земаља, наводи "Цајт".

image