Економија

Струја и гас у Србији најјефтинији у Европи

Сумарни резултат за Србију је следећи: цена горива и мазива за путничка возила у 2022. увећана је за 20,2 одсто, а струја за домаћинства виша је за 4,7 процента, што су најнижи износи на Старом континенту
Струја и гас у Србији најјефтинији у Европиwww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Просечна цена електричне енергије за домаћинства у Србији током другог полугођа 2022. износила је 8,67 евроценти, што је троструко ниже него у земљама Европске уније или 6,7 пута ниже него у Данској, као држави ЕУ с најскупљом струјом за грађане, констатовао је директор за научноистраживачки развој у Економском институту Иван Николић, у анализи за најновији број публикације "Месечне анализе и трендови".

Дакле, иако су струја и гас поскупели од 1. маја и за домаћинства и за привреду, у поређењу с другима добро смо прошли.

"Пред пандемију ковида 19 готово да је постојао исти распон цена између Србије и ЕУ, али су тада домаћинства у Данској плаћала струју само четири пута скупље од оних у Србији. Уз Данску, електрична енергија за домаћинства највише је поскупела у Румунији, Чешкој и Молдавији", изјавио је Николић за "Политику".

Румунска привреда је, уз домаћинства, такође претрпела снажно ценовно прилагођавање, јер је ценовник за струју увећан чак 1,6 пута, то јест 159,2 одсто. Крајем прошле године просечна цена по мегават-сату код Румуна износила је 42,5 евроценти, такође трипут више него у Србији. У Северној Македонији просечни раст био је 147,8 одсто.

"Привреда наших суседа је једнако лоше прошла и у погледу увећаних цена гаса. У Северној Македонији гас је поскупео током прошле године за невероватних 309,2 одсто, код Румуна за 240,8 процената. Упркос овим трошковним ударима којих је привреда Србије била поштеђена, и код њих и код нас укупна инфлација мерена потрошачким ценама је слична", указао је Николић.

Дакле, сумарни резултат за Србију је следећи – цена горива и мазива за путничка возила у 2022. увећана је за 20,2 одсто, струја за домаћинства виша је за 4,7 процента, цена електричне енергије за привреду за 27, 9, док је гас за привреду поскупео за 23 одсто. Опет, све су то најнижи износи у Европи.

image
VV inauguration
banner