Економија

РТ Балкан анализа: Како до попуста за струју и гас

Циљ нове Уредбе о енергетски угроженом купцу је да олакшице стигну до 190.000 грађана, али је то право остварила тек трећина од тог броја
РТ Балкан анализа: Како до попуста за струју и гас© Evgen / filmbildfabrik / Barillo_Picture - stock.adobe.com

Многим грађанима је све теже да плаћају рачуне због поскупљења струје и гаса, али и даље је мало оних који су се пријавили за попусте које држава даје. У локалним самоуправама кажу да је интересовање веће него раније, али напомињу да повластице и даље има мали број социјално угрожених домаћинстава. По свему судећи, некима је компликована процедура, а многи не знају да имају право на умањење рачуна.

Уредбом о енергетски угроженом купцу која је усвојена крајем прошле године проширена је листа корисника који могу да добију попусте на рачуне за струју, гас и даљинско грејање. Циљ је да олакшице стигну до 190.000 грађана, али је то право остварила тек трећина.

Крајем прошле године новом Уредбом о енергетски угроженом купцу проширена је листа корисника који могу да добију повластице на рачуне за струју, гас и даљинско грејање, а поред корисника струје и гаса Уредбом су сада обухваћени и потрошачи топлотне енергије. У Министарству рударства и енергетике (МРЕ) за РТ Балкан кажу да се од почетка примене Уредбе за повластицу за даљинско грејање пријавило само 192 купца у 15 локалних самоуправа.

Од 17. децембра примају се захтеви за ову годину, а у МРЕ наводе да је у априлу право на умањење рачуна за електричну енергију, природни гас, односно топлотну енергију, остварило више од 68.500 домаћинстава, што је добар показатељ, јер их је толико прошле године било укупно за целу годину.

"У складу са појачаним активностима локалних самоуправа преко којих се ово право остварује на информисању грађана на својој територији може се очекивати повећање броја грађана који користе ове олакшице. У првој половини марта је МРЕ упутило писмо градоначелницима и председницима локалних самоуправа у Србији како би их још једном позвало да бољим информисањем грађана о условима за стицање статуса повећају доступност овог права домаћинствима из најугрожених категорија и самим тим утичу и на повећање броја заштићених домаћинстава", наводе у Министарству енергетике.

За РТ Балкан кажу да је највећи број енергетски угрожених купаца којима су одобрене повластице за електричну енергију у Ужицу, Новом Пазару, Сомбору, где их има по више од 5.000, док их је у Врању и Лесковцу по 4.000. У Београду је регистровано око 2.400 домаћинстава са овим статусом.

Саша Игић из Градске управе Пирот каже да се доношењем нове Уредбе повећао број енергетски угрожених купаца, нарочито у сеоским срединама, али напомиње да би тај број могао бити и већи. За становнике који живе у селима више се не тражи површина објекта, што је многе остављало испод црте раније, већ је сада довољно да испуне услов када су у питању примања домаћинства, без обзира на површину објекта у којем живе.

"Сада имамо око 1.200 грађана са статусом енергетски угроженог купца. Почели су да се пријављују и они који користе топлотну енергију, јер је то први пут предвиђено новом Уредбом", каже Игић за РТ Балкан.

Он напомиње да многи људи и даље не знају да имају то право.

"Покушавамо да им помогнемо и да их информишемо. Породицама које остваре право на дечији додатак наши службеници одмах кажу да на шалтеру поред могу да поднесу и захтев за стицање статуса енергетски угроженог купца, јер испуњавају услове. Оне који добијају социјалну помоћ требало би да обавештавају центри за социјални рад, да људима са ниским примањима, који живе на егзистенционалном минимуму, предоче да имају олакшицу", каже Игић.

Рок за обраду захтева, како каже, износи 30 дана, али у Пироту се, напомиње, све заврши за један дан, јер службеници преузимају обавезу да помогну корисницима.

"Фотокопирамо, очитавамо личне карте и припремамо документацију. Ако људи то сами решавају, то траје данима и обавезно је потребна допуна, што успорава процес одобрења захтева. До 25. у месецу сваког месеца шаљемо дистрибуцији податке ко је остварио попуст. Новембар, децембар, јануар и фебруар су најфреквентинији и тада се обично највише грађана јави, јер су тада и рачуни највећи", објашњава Игић.

Ко може да конкурише и како?

Из Министарства рударства и енергетике кажу да је ове године повећан износ буџетских средстава за заштиту енергетски угрожених грађана са 1,3 милијарде динара на четири милијарде динара.

Бесплатних до 250 киловат сати месечно, до 770 кубика гаса у грејној сезони или до 60 посто умањења рачуна за даљинско грејање могу добити примаоци социјалне помоћи, родитељског додатка, туђе неге и помоћи, али и друге породице у зависности од прихода и броја чланова.

Новом Уредбом право на добијање статуса угроженог купца проширено је на примаоце увећаног додатка за помоћ и негу другог лица, а омогућено је и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца.

Према критеријумима из Уредбе, право на стицање статуса енергетски угроженог купца имају домаћинства са једним чланом са укупним месечним примањима до 21.074 динара, породице са два члана са примањима до 33.402 динара, а за сваког следећег члана домаћинства укупни месечни приходи који се рачунају као критеријум за стицање статуса угроженог потрошача се увећавају за 12.328 динара.

Угрожени грађани захтеве подносе општинама и градовима по месту пребивалишта, а локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достави енергетском снабдевачу сваког месеца.

"Уредба је направљена управо како би се омогућило да што већи број социјално угрожених грађана дође до олакшица за струју, гас, односно топлотну енергију. Омогућено је да постојећи корисници социјалне помоћи, дечијег додатка, примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица предају само захтев (који се преузима на сајту МРЕ или ЈЛС или се добија у самој општини) на којем корисник бира да ли жели да оствари попуст на електричну енергију, гас или топлотну енергију", објашњавају у Министарству енергетике.

Напомињу да је новина је да су укључена сеоска домаћинства без обзира на број стамбених јединица, већ се гледају пре свега приходи.

Уредбом су обухваћени и грађани критичног здравственог стања којима би искључење електричне енергије угрозило живот. У Министарству енергетике напомињу да могу да се пријаве и грађани који имају неизмирене рачуне из претходног периода, уколико испуњавају друге услове предвиђене Уредбом.

Умањење рачуна за струју, гас и грејање

Енергетски угрожени купац стиче право на умањење месечне обавезе за електричну енергију за једночлано домаћинство до 120 киловат-часова месечно, за двочлано и трочлано до 160 киловат-часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 200 киловат-часова месечно и за шесточлано и веће домаћинство до 250 киловат-часова месечно.

Енергетски угрожена домаћинства која користе природни гас за јануар, фебруар, март, октобар, новембар и децембар могу рачунати на попуст за потрошњу код једночланог домаћинства до 359 киловат-часова месечно, за двочлано и трочлано домаћинство до 462 киловат-часова, за четворочлано и петочлано домаћинство до 616 киловат-часова и за шесточлано и веће домаћинство до 770 киловат-часова месечно.

За испоручену топлотну енергију умањање месечног рачуна је за једночлано домаћинство 60 процената, за двочлано и трочлано домаћинство 50 одсто, за четворочлано и петочлано домаћинство 45 процената и за шесточлано и веће домаћинство 40 процената месечног рачуна. Уредба дозвољава да се права на умањење рачуна оствари без обзира на претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију.

image