Економија

Рекордна инфлација у Аустралији за последње 32 године

Постоји забринутост да ће недавне поплаве на истоку земље још више подстаћи раст цена хране
Рекордна инфлација у Аустралији за последње 32 године© Foto: Tanjug/AP (Rick Rycroft)

Инфлација у Аустралији је у последњем кварталу достигла 32-годишњи максимум, пошто су порасли трошкови изградње кућа и гаса, што је резултат притиска на централну банку земље да повећа каматне стопе.

Подаци аустралијског Завода за статистику (АБС) у среду су показали да је индекс потрошачких цена (ЦПИ) скочио 1,8 одсто у септембарском кварталу, надмашујући тржишне прогнозе од 1,6 одсто, преноси Ројтерс.

Годишња стопа инфлације порасла је на 7,3 одсто, са 6,1 одсто, што је највише од 1990. године, и скоро три пута више раста плата.

Аустралијска влада ограничава потрошњу

Помно праћена референтна тачка базне инфлације, скраћена средња вредност, такође је порасла за 1,8 одсто по кварталу, подижући годишњи темпо на 6,1 одсто.

Инвеститори сада сумњају да ће централна банка морати да преиспита своју политику већ у децембру.

Аустралијска лабуристичка влада ограничила је потрошњу у буџету за 2022-23, упркос позивима за ширу подршку због раста трошкова живота. 

"Било да је у питању храна или струја, било да је закупнина, инфлација је јавни непријатељ број један. Инфлација је змај којег треба да убијемо", изјавио је владин службеник Џим Чалмерс.

Смањење количине свеже хране

Постоји и забринутост да ће недавне поплаве широм источне Аустралије још више подстаћи раст цена хране, а ланац супермаркета "Колес" упозорава на смањење количине свеже хране.

Извештај о расту потрошачких цена у среду показао је да су цене хране већ порасле годишњим темпом од 9,0 одсто, док је само у трећем кварталу забележен пораст од 3,2 одсто.

Аустралијски Завод за статистику саопштио је да је годишња инфлација за основне робе и услуге порасла на 8,4 одсто у септембарском кварталу, што негативно утиче на трошкове живота.

image
VV inauguration
banner