Економија

Др Пропаст упозорава: Куцнуо је задњи час, изостанак договора нарушиће поверење у долар на дужи рок

Рубини је рекао да би геополитичке тензије од Украјине до Ирана и погоршање односа између САД и Кине могле бити велики изазов за глобалну економију ове године
Др Пропаст упозорава: Куцнуо је задњи час, изостанак договора нарушиће поверење у долар на дужи рокwww.globallookpress.com © Javier Rojas

Професор емеритус на Пословној школи Стерн Универзитета у Њујорку Нуријел Рубини, економиста који је предвидео финансијску кризу 2008. године и тако стекао надимак "Др Пропаст", упозорио је да би преговори о избегавању неплаћања америчких обавеза могли да се одуже, што би, уз изостанак договора око горње границе дуга, погодило финансијска тржишта и нарушило поверење у долар на дужи рок.

"Можда ће договор бити постигнут у последњем тренутку. Или је могуће да не постигну договор. Ако буде тако, онда ће тржиште доживети крах", рекао је Рубини за "Блумберг ТВ" на маргинама Катарског економског форума у ​​Дохи.

Рубини, који је најпознатији по својим предвиђањима претходне економске кризе, рекао је да ће геополитичке тензије од Украјине до Ирана, уз погоршање односа САД и Кине, бити велики изазов за глобалну економију ове године.

Он сматра да ће инвеститори, под утицајем виших цена нафте и гаса, вероватно користити свој новац за улагања у чијем је фокусу технологија, јер су државне хартије од вредности постале прецењене.

image