Економија

Стручњак: Турски ток преузима улогу Северног тока

Европски сручњак за енергетску геополитику Самјуел Фурфари: Руски гас биће преусмерен са Северног тока на Турски
Стручњак: Турски ток преузима улогу Северног токаwww.globallookpress.com © © Peter Kneffel

Турски ток има значај за европску енергетску стабилност због географског положаја балканских држава, иако балканске и централноевропске земље троше знатно мање "плавог горива" од већих европских земаља, оценио је професор на Слободном универзитету у Бриселу и стручњак за енергетску геополитику Самјуел Фурфари.

"Стварање гасног чворишта у Турској обезбедиће овим земљама редовно снабдевање гасом", рекао је он за "РИА Новости".

Испорука руског гаса преко Турске значајна је за земље Балкана и централне Европе, иако ЕУ намерава да потпуно одустане од увоза тог енергента из Русије, рекао је Фурфари.

"Руски гас се доставља у Мађарску и Бугарску преко кракова Турског тока. Као и у Србију. За Балкан и неке земље Централне Европе, на пример Аустрију и Словачку, испоруке гаса из Русије преко Турске остају веома важне", додао је он.

Упркос тежњи Европске комисије да заустави увоз гаса из Руске Федерације, званична одлука још није донета, а испоруке гаса се настављају. 

Самјуел Фурфари наводи да је пре саботаже само гасовод Северни ток снабдевао Европу са 55 милијарди кубних метара гаса годишње. То указује на значај целокупне мреже руских гасовода у Европи.

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган договорили су стварање гасног чворишта у Турској, које би Руској Федерацији омогућило да премести транзит гаса из Северног тока у црноморски регион и Турску.

Сада се гас у Турску испоручује преко гасовода Турски ток, који има капацитет од 31,5 милијарди кубних метара годишње. Ердоган је раније указивао да Европа може да добија руски гас управо преко Турске. 

Од целокупног капацитета Турског тока, део гаса остаје у Турској, а други део се транспортује у земље југоисточне Европе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је у уторак да Турски ток има потенцијал за проширење, ако то буде потребно.

image