Економија

Турска: Рачунамо на попуст за руски гас

Министар финансија Нуредин Небати изјавио је да се Анкара снажно залаже за попуст на велику количину гаса који купује из Москве
Турска: Рачунамо на попуст за руски гасwww.globallookpress.com © © Stefan Sauer

Министар финансија Турске Нуредин Небати изјавио је данас у интервјуу за "Фајненшел тајмс" да ће његова земља тражити попуст на руски гас. 

"Турска је такође затражила од Гаспрома могућност одложеног плаћања", рекао је Небати. 

Према његовим речима, Анкара се снажно залаже за попуст на велику количину гаса који купује из Москве, а такође и одложено плаћање. Небати је додао да очекују "добре вести" на оба фронта.

Руски председник Владимир Путин 16. септембра је након састанка са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу, саопштио да је постигнут договор да турска страна плаћа 25 одсто испорука руског гаса у рубљама.

Неколико дана касније, турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез рекао је да ће у блиској будућности тај споразум ступити на снагу.

Блумберг је почетком октобра објавио, позивајући се на неименоване изворе, да је Турска наводно затражила од Русије да одложи део плаћања природног гаса до 2024. године.

Међутим, ова информација није потврђена. Извори у Анкари су рекли да то питање није било на дневном реду преговора о гасу.

image