Економија

Ердоган: Договорио сам са Путином формирање гасног чворишта у Турској

Владимир Путин је раније изјавио да би Русија могла да премести транзит гаса са гасовода Северни ток у регион Црног мора и Турске
Ердоган: Договорио сам са Путином формирање гасног чворишта у Турској© Foto Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је данас да се са руским лидером Владимиром Путином договорио да у Турској буде формирано чвориште за трговање природним гасом.

"Европа размишља како да себи обезбеди енергију за предстојећу зиму. Ми, хвала Богу, немамо такав проблем. Штавише, на нашем последњем састанку са господином Путином, договорили смо се о стварању гасног чворишта у Турској. Како је и сам најавио, Европа може да користи руски гас преко Турске", рекао је Ердоган на састанку своје странке АК у парламенту.

Према подацима консултантске фирме за истраживање енергетике Ристад Енерџи, укупан извоз Гаспрома у Европу, укључујући Турски ток, у септембру је пао на 70-80 милиона кубних метара дневно. У септембру 2021. је био на нивоу од 380 милиона кубних метара. Данас, удео Русије у куповини гаса у ЕУ не прелази десет одсто. 

Путин је раније изјавио да би Русија могла да премести транзит гаса са гасовода Северни ток у регион Црног мора и Турске. Он је ту идеју размотрио и са председником Турске и дати су налози да се детаљно и по хитном поступку размотри ово питање.

Гасно чвориште у Турској могло би бити не само платформа за испоруке тог енергента, него и за утврђивање његове цене без икакве политичке обојености, изјавио је председник Русије.

Према Путиновој оцени, Турска се показала као најпоузданији партнер за транзит енергената у Европу.

image