Економија

Европска комисија одобрила Мађарској проширење нуклеарке "Пакш": Градиће нове реакторе са Русијом

Према уговору потписаном 2014. године с Русијом, Мађарска намерава да прошири електрану "Пакш" с два ВВЕР реактора руске производње капацитета по 1,2 гигавата
Европска комисија одобрила Мађарској проширење нуклеарке "Пакш": Градиће нове реакторе са Русијомwww.globallookpress.com © Rosatom

Мађарска је од Европске комисије добила одобрење за измену и допуну изградње, као и уговоре о финансирању планираних нових реактора у нуклеарној електрани "Пакш", изјавио је данас министар спољних послова Петер Сијарто. Он је рекао да су нови реактори у електрани основна снага мађарског снабдевања електричном енергијом, и да би могли да почну са радом почетком следеће деценије, пренео је "Ројтерс".

Електрана је смештана код Дунава, на око пет километара од града Пакш, 75 километара од северне границе са Хрватском.

Мађарска нуклеарна електрана "Пакш" има четири мала руска реактора ВВЕР 440 с укупним капацитетом од око 2.000 мегавата, који су почели с радом између 1982. и 1987. године.

У тој електрани производи око половине своје енергије, а нуклеарно гориво електрана добија из Русије.

Према уговору потписаном 2014. године с Русијом, Мађарска намерава да прошири електрану "Пакш" с два ВВЕР реактора руске производње од којих је сваки капацитета 1,2 гигавата.

Подсетимо, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је у марту посетио Москву и изјавио да је са потпредседником руске Владе Александром Новаком разговарао о недопустивости санкција против руске нуклеарне енергетике.

Сијарто се тада, такође, састао и са генералним директором државне корпорације "Росатом" Алексејем Лихачовом и разговарао о даљим корацима у вези са реализацијом пројекта изградње нуклеарне електране "Пакш 2", као и другим аспектима комплексне сарадње у нуклеарној области.

Мађарски министар је након разговора са директором "Росатома" изјавио да нови блокови "Пакш 2" морају бити изграђени што брже, без обзира на разне препреке.

"Морамо да обезбедимо да 'Пакш-2' буде изграђен што је могуће брже, упркос различитим препрекама, јер што скорије буду изграђени нови блокови, то ћемо пре бити заштићени од потпуно лудих скокова цена на међународном енергетском тржишту", истакао је Сијарто.

Према његовим речима, "чак су и у Бриселу схватили да без нуклеарне енергетике нема енергетске безбедности и европске зелене транзиције".

Он је тада рекао да ће измењени уговори о изградњи "Пакш-2" бити достављени Европској комисији и да се нада да од стране Брисела неће бити препрека. Раније, крајем марта, мађарски министар је изјавио да је у телефонском разговору уверио Новака да ће мађарска Влада и даље блокирати санкције против нуклеарне енергетике.

image