Свет

Да ли ће Немачка угасити нуклеарне електране?

Одлука о одустајању од нуклеарне енергије већ је једном одложена прошле године због несташице енергената, што је пак последица санкција уведених Русији
Да ли ће Немачка угасити нуклеарне електране?© Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Само неколико дана пре гашења последње нуклеарне електране у Немачкој истраживање јавног мњења показало је да су испитаници махом против тог потеза.

Наиме, према тамошњем Закону о атомској енергији, нуклеарне електране престају с радом 15. априла. Међутим, већина Немаца противи се том потезу, пренела је немачка новинска агенција ДПА.

Према анкети коју је спровео институт ИНСА за немачки лист "Билд ам зонтаг", 52 одсто испитаника сматра да је погрешно искључити с електричне мреже последње три нуклеарне електране, док 37 одсто подржава ту одлуку. Једанаест посто испитаника било је суздржано.

Све немачке нуклеарне електране требало је да буду угашене до краја 2022. а у складу са зеленом агендом на коју је пристала бивша канцеларка Ангела Меркел након нуклеарне катастрофе у јапанској електрани Фукушима 2011. године.

Међутим, прошле године су последице санкција уведених Руској Федерацији, а с тим у вези несташица енергената, довеле у питање способност највеће економије у Европи да настави нормално да функционише, а питање је било и хоће ли домаћинства у земљи моћи да се греју.

Зато је канцелар Олаф Шолц, из редова социјалдемокарата, и поред противљења коалиционих партнера, најпре странке Зелени, био присиљен да одлуку о гашењу нуклеарки одложи, то јест продужи њихов рад до 15. априла ове године.

Критичари тврде да Немачка, одустајући од нуклеарних електрана, окреће леђа приступачном и поузданом извору енергије.

image