Свет

Сијарто: ЕУ неће санкционисати руску нуклеарну индустрију

Будимпешта је запретила да ће блокирати све санкције које циљају на енергетски сектор
Сијарто: ЕУ неће санкционисати руску нуклеарну индустријуwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Следећа рунда санкција против Русије, о којој тренутно расправљају земље чланице ЕУ, неће бити усмерена на нуклеарну енергију, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, преноси РТ интернешенел.

Будимпешта је више пута поновила да ће се успротивити било каквим покушајима наметања ограничења руском нуклеарном сектору, истичући да су и друге земље чланице ЕУ, које користе нуклеарну енергију, против тог предлога.

"Преговори о 11. пакету санкција почели су у среду у Бриселу. Предлог Европске комисије за овај пакет не садржи санкције везане за нуклеарну индустрију", казао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са бугарским министром енергетике Росеном Христовим.

Мађарски министар спољних послова још једном је нагласио да Будимпешта ни под којим условима неће пристати на овај предлог, додајући да је то одлука која омогућава да поједине земље одлучују како ће добијати струју.

Сијарто је напоменуо да Мађарска гради своју нуклеарну електрану Пакс више од четири деценије, додајући да је она изграђена у сарадњи са СССР-ом и да ће наставити да користи руско нуклеарно гориво.

Нуклеарна електрана Пакс производи више од половине електричне енергије која се троши у Мађарској.

Мађарске власти су раније саопштиле да се проширење инфраструктуре Пакс сматра кључним за енергетску безбедност земље. Будимпешта је раније постигла договор са Москвом о проширењу објекта.

"Сигурно нећемо одустати од планова за изградњу две нове електране у Паксу, зато што она дугорочно гарантује снабдевање земље енергијом", изјавио је Сијарто.

Он је рекао и да се руско нуклеарно гориво, које се допремало железницом преко Украјине, сада до нуклеарке Пакс транспортује бродовима преко Црног мора, преко бугарске луке Варна, а затим железницом преко територије Бугарске и Румуније.

"У том погледу, Бугарска је важна транзитна земља", додао је Сијарто.

image