Економија

Руски течни гас је "мрачни коњ санкција"

Са испорукама гаса на минимуму, Европа жељно купује руски течни гас (ЛНГ)
Руски течни гас је "мрачни коњ санкција"www.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Европа од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, напорно ради да се одвикне од руских енергената. Европска унија је забранила руски угаљ и планира да блокира већину увоза руске нафте до краја 2022. године у покушају да лиши Москву важног извора прихода.

Међутим, показало се да је одустајање од руског гаса теже него што се Европа надала. Док су испоруке руског гаса смањене на минимум, Европа жељно купује руски ЛНГ.

"Волстрит џорнал" је објавио да је увоз руског течног природног гаса у блок скочио за 41 одсто на годишњем нивоу у години до августа.

"Руски ЛНГ је био мрачни коњ санкција", рекла је листу научна сарадница на Међународном институту за стратешке студије са седиштем у Лондону, Марија Шагина.

Увозници руског ЛНГ-а у Европу тврде да испоруке нису покривене тренутним санкцијама ЕУ и да је куповина ЛНГ-а од Русије и других добављача помогла да се европске цене енергије држе под контролом.

Цене природног гаса у Европи су пале у последњих неколико недеља, а мрежа Си-Ен-Би-Си преноси да "талас ЛНГ танкера преплављује Европу у енергетској кризи и утиче на цене природног гаса".

На основу података америчке мреже и групе "Марин трафик" која прати кретање танкера, 60 ЛНГ танкера, односно око 10 одсто укупног броја ових бродова, тренутно плови или су усидрени око северозападне Европе, Медитерана и Иберијског полуострва. Такви бродови се сматрају плутајућим складиштем ЛНГ-а јер се не могу истоварити, што утиче на цену природног гаса и возарине. Верује се да добар део тих пловила потиче из Сједињених Држава.

Потражња за природним гасом у Европи је нагло порасла док ЕУ покушава да смањи своје ослањање на руски природни гас након почетка војне операције у Украјини. Европа је истиснула Азију као главну дестинацију за амерички ЛНГ и сада прима 65 одсто укупног извоза.

ЕУ је обећала да ће смањити потрошњу руског природног гаса за скоро две трећине пре краја године, док су Литванија, Летонија и Естонија обећале да ће потпуно елиминисати увоз руског гаса.

За разлику од гаса из цевовода, суперохлађени ЛНГ је много флексибилнији и може се испоручити из удаљених региона, укључујући САД и Катар.

Европа овде није сама. Подаци о испорукама открили су да је Кина увезла скоро 30 одсто више гаса из Русије до октобра, обично уз велики попуст.

Постоји јасна предност увоза руског ЛНГ-а у Европу: континент је успео да попуни своја складишта гаса знатно пре рока, а агенција Ројтерс наводи да је 93,8 одсто складишта гаса у ЕУ тренутно попуњено.

Иако руски ЛНГ чини само осам одсто увоза гаса у Европску унију и Уједињено Краљевство од почетка марта, трговина је у супротности са напорима ЕУ да ускрати Русију прихода од фосилних горива.

Много кривице пада на Швајцарску, са 80 одсто руских сировина које се тргују преко централноевропске земље и њених скоро 1.000 робних фирми.

Швајцарска је важно глобално финансијско средиште са напредним сектором робе, упркос томе што је земља далеко од свих глобалних трговинских путева и без приступа мору, без некадашњих колонијалних територија и без икаквих значајних сопствених сировина.

"Дојче веле" је известио да се 80 одсто руских сировина тргује преко Швајцарске, наводи се у извештају швајцарске амбасаде у Москви.

Отприлике трећину чине нафта и гас, док две трећине чине базни метали као што су цинк, бакар и алуминијум. Другим речима, уговори потписани са Швајцарцимна директно омогућавају да руска нафта и гас наставе да слободно теку.

Ово је дефинитивно велика ствар с обзиром на то да су извоз гаса и нафте главни извор прихода за Русију, који чини 30 до 40 посто руског буџета. Руске државне корпорације су 2021. зарадиле око 180 милијарди долара само од извоза нафте.

image
VV inauguration
banner