Србија и Балкан

Лагумџија: Коначни предлог резолуције о Сребреници упућен УН

Гласање о резолуцији требало је да буде одржано данас, али је одложено
Лагумџија: Коначни предлог резолуције о Сребреници упућен УНGetty © Anadolu / Contributor

Амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија написао је на друштвеној мрежи Икс да је "након више кругова инклузивних консултација, финални предлог резолуције о Сребреници" упућен председнику Генералне скупштине УН и свим сталним мисијама у УН.

"Након више кругова инклузивних консултација, финални предлог резолуције 'Међународни Дан рефлексије и комеморације геноцида у Сребреници 1995', од стране 'cross-regional core group', отишао према Председнику ГС УН и свим сталним мисијама у УН", написао је Лагумџија синоћ на друштвеној мрежи Икс.

Предлог резолуције о Сребреници довео је до заоштравања ситуације у БиХ јер је припремљен без знања Републике Српске.

Гласање о том предлогу требало је да буде одржано данас, али је одложено.

Србија је поводом предлога резолуције, за коју седам месеци није знала да се припрема, повела снажну дипломатску офанзиву, указујући на последице усвајања таквог документа.

Због ситуације у БиХ 30. априла одржана је ванредна седница Савета безбедности УН, на захтев Русије, на којој је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић истакла да је Лагумџија показао непоштовање према Уставу БиХ тиме што је иницирао резолуцију без овлашћења и консензуса сва три конститутивна народа БиХ.

Србија и Република Српска истичу да би усвајање резолуције водило ка дестабилизацији у региону, а председник Србије Александар Вучић изјавио је пре неколико дана да ће се у Генералној скупштини УН први пут у њеној историји о неком акту одлучивати без сагласности конститутивних народа државе на коју се тај акт односи и указао да о резолуцији не постоји сагласност у самој БиХ, што је гажење Дејтонског споразума и Устава БиХ.

image