Свет

Израел о прекиду односа са Колумбијом: Густаво Петро је антисемита

Историја ће запамтити да је Густаво Петро одлучио да стане на страну најодвратнијих чудовишта познатих човечанству, поручио је шеф израелске дипломатије Израел Кац
Израел о прекиду односа са Колумбијом: Густаво Петро је антисемитаGetty © Thomas Banneyer/picture alliance

Израел и Колумбија су увек имали топле везе, тренутне одлуке то неће поништити, навео је израелски министар спољних послова Израел Кац, поводом одлуке Боготе да прекине дипломатске односе са том земљом због акција израелске војске у Појасу Газе.

Истовремено, он је председника Колумбије Густава Петра назвао "антисемитом који је изабрао да стане на страну чудовишта".

"Председник Колумбије је обећао да ће наградити убице и силоватеље из Хамаса, а данас је одржао обећање", написао је Кац на Иксу.

Шеф израелске дипломатије је истакао да ће "историја запамтити да је Густаво Петро одлучио да стане на страну најодвратнијих чудовишта познатих човечанству".

"Односи Израела и Колумбије су увек били топли и ниједан антисемитски, мржњом испуњен председник неће моћи то да промени. Држава Израел ће наставити да штити своје грађане без страха", нагласио је.

Претходно је председник Колумбије изјавио да та земља од 2. маја прекида дипломатске односе са Израелом због акција у Појасу Газе, додавши да Израелом управљају "геноцидни" председник и влада.

"Једна реч оправдава потребу за животом, устанком, подизањем заставе и отпором. Ово је реч 'Газа', ово је реч 'Палестина', ово су девојчице и дечаци, бебе које су убиле бомбе. Овде пред вама је влада промена, а председник републике вам саопштава да ће сутра бити прекинути дипломатски односи са државом Израел, јер имају геноцидне владу и председника", поручио је Петро током првомајских демонстрација у Боготи.

image