Свет

Европска комисија: Земље ЕУ треба да деле гас

Европска комисија предложила је да се у оквиру новог пакета мера у борби против енергетске кризе чланице ЕУ обавежу да ће међусобно делити гас у случају ванредне ситуације, како би се избегла конкуренција унутар блока
Европска комисија: Земље ЕУ треба да деле гас© TANJUG FOTO/ AP Photo/Jean-Francois Badias

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је земље чланице ЕУ да заједнички купују гас како би избегле међусобну конкуренцију и повећање цена.

"Уместо да се међусобно надмећу, Европљани би требало да купују гас заједно, на нивоу ЕУ. Ово радимо јер смо научили лекцију. У августу смо то буквално видели, на врхунцу сезоне попуњавања гасних складишта, како су се државе чланице надметале, а цене су скочиле", рекла је Фон дер Лајен на седници Европског парламента у Стразбуру.

Њени коментари долазе само дан након што је ЕК објавила нови хитни пакет мера чији је циљ снижавање цена гаса и обезбеђивање снабдевања ЕУ енергијом током зиме. Заједничка куповина гаса је део плана, као и увођење обавезујућих "подразумеваних правила" за земље чланице да деле гас у случају нужде.

Фон дер Лајен је подсетила и на чињеницу да су неке земље чланице више зависне од руског гаса, а да је ситуација посебно изазовна за земље централне Европе које немају излаз на море.

"Осим тога, на нашем јединственом тржишту са високо интегрисаним ланцима снабдевања, поремећај у једној држави чланици има огроман утицај на све државе чланице. Дакле, дељење гаса у кризи је кључно", рекла је председница ЕК.

image