Економија

"Креди свис" отпушта хиљаде радника, тражи милијарде долара

У трећем кварталу ове године банка је остварила губитак од четири милијарде швајцарских франака
"Креди свис" отпушта хиљаде радника, тражи милијарде долара© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP, File

Банка "Креди свис" планира да од инвеститора тражи четири милијарде долара, отпусти хиљаде радника и помери фокус са инвестиционог банкарства на своје богате клијенте, у покушају да иза себе остави велики број скандала, јавља агенција Ројтерс.

У плану је да до краја годину отпусти 2.700 радника, а да до 2025. број радника смањи за 9.000.

Председник банке Аксел Леман овај план је назвао "нацртом успеха", након што је у трећем кварталу ове године банка остварила губитак од четири милијарде швајцарских франака. 

Саопштење је уследило након бурних недеља за банку која је недавно пристала да Француској плати 238 милиона евра како би избегла судски спор за сакривање утаје пореза својих клијената у периоду од 2005. до 2012. године. Након тога, банка је пристала да плати 495 милиона долара због улоге у продаји стамбених хипотекарних хартија од вредности.

Почетком године, банку је потресао још један скандал када су процурели детаљи рачуна од око 30.000 клијената. 

Иначе, "Креди свис" је једна од највећих мултинационалних инвестиционих банака, а њена пропаст могла би за собом да повуче и глобалну економију.

Пропаст америчке инвестиционе банке "Леман брадерс", старе 150 година, подстакла је 2008. највећу глобалну економску кризу од тридесетих година прошлог века. Очигледна иронија данашње ситуације састоји се у томе што би нову светску финансијску кризу могла да изазове банка на чијем је челу "презимењак" банке која је изазвала претходну кризу - споменути Аксел Леман. 

Последњих недеља, акције "Креди свиса" пале су за око 14 процената и тако достигле рекордно низак ниво. 

image