Економија

Предах за америчку економију: Бајден потписао закон о горњој граници дуга

Амерички председник је у петак, у обраћању из Овалног кабинета Беле куће, рекао да је усвајањем тог закона избегнута економска катастрофа
Предах за америчку економију: Бајден потписао закон о горњој граници дугаwww.globallookpress.com © Jim Watson - Pool via CNP

Председник САД Џозеф Бајден потписао је закон усвојен у Конгресу ове седмице, а којим се подиже горња граница америчког дуга, чиме је избегнут катастрофалан ударац на америчку економију, јавља "Блумберг".

Бајден је потписао закон иза затворених врата, без било какве церемоније. У саопштењу Беле куће објављеном у суботу у којем је најављено потписивање, изражава се захвалност лидерима Конгреса, укључујући Кевина Макартија и лидера републиканаца у Сенату Мича Меконела, "на њиховом партнерству".

Сенат и Представнички дом Конгреса усвојили су закон којим се укида горња граница владиног дуга од 31,4 билиона долара и на тај начин је у последњем тренутку избегнуто неиспуњавање финансијских обавеза америчке владе већ 5. јуна.

Бајден је у петак, у обраћању из Овалног кабинета Беле куће, рекао да је усвајањем тог закона избегнута економска катастрофа, наводећи да је постизањем компромиса са председавајућим Представничког дома, републиканцем Кевином Макартијем, показао шта може да се учини, пренео је Ројтерс.

"Без обзира на то колико наша политика може да буде тешка, морамо да видимо једни друге не као противнике, већ као суграђане Американце", навео је Бајден.

Могућност рецесије изазване неиспуњењем обавеза представљала је једну од највећих претњи за Бајденове шансе да освоји други мандат. Осамдесетогодишњи председник, који се суочавао са питањима о својим годинама и да ли је и колико способан за ту функцију, отклонио је претњу преговорима о двопартијском споразуму који је прошао кроз оштро подељен Конгрес.

Иако је земља остала историјски поларизована, споразум о ограничењу дуга је најновији у низу двопартијских споразума – укључујући закон о инфраструктури и субвенције за домаћу производњу чипова – које би Бајден могао да окрене у своју корист, наводи "Блумберг".

image