Економија

Спас у фотофинишу: Представнички дом САД одобрио је споразум о горњој граници дуга, на реду је Сенат

Договор о горњој граници дуга је неопходан како би САД избегле неплаћање обавеза најраније 5. јуна
Спас у фотофинишу: Представнички дом САД одобрио је споразум о горњој граници дуга, на реду је Сенат

Представнички дом америчког Конгреса касно синоћ одобрио је споразум о горњој граници дуга који су током викенда склопили амерички председник Џо Бајден и председник Представничког дома Кевина Макартија, како би се спречило неплаћање обавеза владе у наредној недељи, известили су медији. Договор, који је нашао на скептицизам дела посланика у Конгресу, прошао је са 314 према 117 гласова. Против те мере гласали су: 71 републиканац и 46 демократа.

Раније, док је Макарти покушавао да подстакне своју странку да подржи споразум, извештаји су указивали на то да су тензије толико порасле да су посланици разматрали да поднесу захтев за смену председника Представничког дома са функције, коју је добио тек у јануару након 15 гласања.

Договор о горњој граници дуга је неопходан како би САД избегле неплаћање обавеза најраније 5. јуна. Тренутно, САД раде на "ванредним мерама" које спроводи Министарство финансија САД, након што су достигле свој лимит у јануару.

Говорећи у Представничком дому, Мекарти је рекао својим колегама посланицима да ће доњи дом "дати Америци наду", тако што ће поништити закон.

"Вечерас ћемо гласати за највећу уштеду у америчкој историји, преко 2,1 билион долара", рекао је он уочи гласања.

Закон ће сада бити упућен Сенату на разматрање, где има подршку и лидера већине Чака Шумера и лидера мањине Мича Меконела.

Током викенда, Бајден и Макарти су преговарали о Закону о фискалној одговорности, о подизању горње границе дуга на две године. Предлог закона суспендовао би ограничење америчког дуга до 1. јануара 2025, омогућавајући Бајдену да остави по страни ово политички веома ризично питање до председничких избора у новембру 2024. године, пише "Ројтерс".

Договор би ограничио део државне потрошње у наредне две године, убрзао процес издавања дозвола за енергетске пројекте, вратио неискоришћена средства за ковид 19 и увео ограничења за програме помоћи у храни за сиромашне Американце.

Иначе, овај договор Бајдену оставља одрешене руке за његове инфраструктурне пројекте, као и за законе о "зеленој енергији".

Републиканци тврде да су оштри резови у потрошњи неопходни, како би се обуздао раст националног дуга, који је сада готово једнак годишњем производу америчке привреде. Предвиђа се да ће отплате камата за национални дуг убудуће трошити све већи део средстава из буџета. Договор не обуздава ову врсту трошкова.

"Већина уштеда би се остварила ограничавањем потрошње за домаће програме, као што су становање, контрола граница, научна истраживања и други облици дискреционе потрошње. Стање у односу на горњу границу дуга навело је агенције за рејтинг да упозоре, како би могле да смање рејтинг америчког дуга", преноси "Ројтерс".

image