Свет

У минут до 12: Амерички Сенат усвојио закон о горњој граници дуга

Закон послат Бајдену на потписивање, четири дана пре истека рока који је поставило Министарство финансија
У минут до 12: Амерички Сенат усвојио закон о горњој граници дугаGetty © Anna Moneymaker / Staff

Амерички Сенат одобрио је споразум између Беле куће и републиканаца у Представничком дому Конгреса, чиме је окончан вишенедељни политички спор око горње границе дуга који је ризиковао да изазове банкрот највеће светске економије.

Посланици у горњем дому Конгрес усвојили су у четвртак увече закон са 63 за и 36 против. Представнички дом је, претходно, у среду увече дао зелено светло за споразум.

Предлог закона сада иде на потпис председнику Џозефу Бајдену, само четири дана пре него што је Министарство финансија САД предвидело да ће остати без готовине да плати све своје рачуне. Такав сценарио би жестоко уздрмао глобалну економију и финансијска тржишта, наводи "Фајненшел тајмс".

"Сенатори обе странке гласали су за заштиту тешко зарађеног економског напретка који смо постигли и спречавање првог неизвршења обавеза Сједињених Држава", рекао је Бајден после гласања. "Заједно су још једном демонстрирали да је Америка земља која плаћа своје рачуне и испуњава своје обавезе – и увек ће то бити."

Споразумом је граница подигнута горња граница дуга до 2025. и постављено је ограничење владине потрошње у наредне две године, додатно затегнувши рестриктивну фискалну политику САД и то баш у тренутку када се Америка спрема за председничке изборе.

image