Економија

Шта чека Американце ако се не подигне горња граница јавног дуга

Берза ће бити у паду, страдаће пензиони систем, биће угрожена бројна радна места, падаће вредност некретнина, камате ће расти, наводи Ројтерс
Шта чека Американце ако се не подигне горња граница јавног дуга© Tanjug/AP Photo/Elise Amendola, File

Уколико Конгрес САД и Бела кућа не укину горњу границу државног дуга од 31,4 билиона долара, Министарство финансија неће моћи да извршава своје обавезе већ почетком јуна, што за обичног Американца значи да ће се суочити с озбиљним финансијским проблемима.

Берза ће бити у паду, страдаће пензиони систем, биће угрожена бројна радна места, падаће вредност некретнина, камате ће расти, преноси Ројтерс.

Вашингтон ће бити под великим притиском да настави да плаћа америчке обвезнице које подупиру глобални финансијски систем. Изостанак плаћања ће пак изазвати крах Волстрита незапамћених размера.

"Била би то права катаклизма. Пашће цене акција, вредност некретнина. Све ће пасти", изјавио је економиста Марк Занди из "Муди аналитике".

Ројтерс пише да чак и ако би Трезор исплатио власнике обвезница на време, политичка ситуација која је изазвала кризу произвела би неповерење у економске изгледе САД и вредност готово свега што Американци поседују.

Уз то ће скочити камате, што ће отежати куповину куће или аутомобила или добијање зајма за покретање посла.

"За неколико дана финансијски хаос ће економију гурнути у рецесију", додао је Занди.

Након неиспуњавања обавеза Министарства финансија уследиће масовна отпуштања која обично долазе с рецесијом.

Међу првима на удару биће лекарске ординације, болнице и осигуравајућа друштва будући да ће 1. јуна потраживати око 47 милијарди долара кроз програм јавног здравственог осигурања за старије Американце "Медикер".

Пошто "Медикер" финансира око петине америчке здравствене заштите, неки лекари можда неће имати новца да плате особље и друге обавезе, што би утицало на смањење обима операција и других процедура.

Већ другог јуна на ред стиже наплата пензија, тј. социјалног осигурања за око четвртину пензионера у САД, што оквирно износи 25 милијарди долара.

Исплате би такође могле да стану у владиним секторима – одбрана очекује уплате 2. јуна, а школама би било ускраћено око милијарду долара.

Грађани ће морати да прате измене на својим банковним рачунима, али и дешавања на Волстриту будући да кредитна способност државе може озбиљно да наруши вредност њихове уштеђевине, закључује Ројтерс.

image