Економија

Русија: Летонија блокира 80 одсто руских ђубрива за сиромашне земље

Министарство спољних послова саопштило да су руска ђубрива и даље блокирана у складиштима Летоније, Естоније и Белгије
Русија: Летонија блокира 80 одсто руских ђубрива за сиромашне земљеwww.globallookpress.com © Serguei Fomine

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да Летонија и неке друге земље блокирају транспорт ђубрива која је Русија спремна да донира најсиромашнијим земљама, према Истанбулском споразуму о храни.

"Руске компаније и даље не могу да обављају комерцијалне испоруке ђубрива, као ни доставу око 300 хиљада тона производа у најсиромашније земље. Ми то радимо бесплатно. Ова ђубрива остају блокирана у складиштима Летоније (80 одсто), као и Естонији, Белгији и Холандији, чије руководство не дозвољава њихову доставу кроз Светски програм за храну УН", наводи се у саопштењу.

Русија је један од водећих светских извозника ђубрива, без којих у опасности од гладовања неће бити само земље корисници, већ и произвођачи.

Према подацима УН, од 1. августа до 26. октобра кроз хуманитарне коридоре на Црном мору прошло је 390 бродова који су из Украјине изнели скоро девет милиона тона хране, углавном кукуруза. Тако је половина испоруке достављена земљама ЕУ, Великој Британији, Израелу и Јужној Кореји. Док су сиромашне државе, посебно Сомалија, Етиопија, Јемен, Судан, Авганистан, добиле само три одсто хране.

Представници Русије, Украјине, Турске и УН потписали су 22. јула у Истанбулу пакет од два документа. Први меморандум се бави посвећеношћу УН да се уклоне ограничења на извоз руских ђубрива и пољопривредних производа на светска тржишта. Други дефинише механизам за извоз украјинског жита из лука на Црном мору. Овај пакет аранжман има за циљ да обезбеди глобалну безбедност хране.

image
VV inauguration
banner