Економија

Инфлација у еврозони оборила све рекорде, остварују се црне прогнозе

У међувремену, опала је индустријска производња, и то више него што су аналитичари прогнозирали
Инфлација у еврозони оборила све рекорде, остварују се црне прогнозеwww.globallookpress.com © IMAGO

Инфлација у еврозони оборила је све рекорде и сада је на нивоу од 10,7 одсто, јавља "Блумберг" и додаје да чланице еврозоне неће моћи да избегну рецесију.

У међувремену, опала је и производња и то за 0,2 одсто у односу на претходна три месеца, више него што су аналитичари прогнозирали.

Иако је Немачка прошле недеље забележила раст који је био бржи у односу на претходна три месеца, Европу очекује пад у наредним кварталима, уз велики пораст каматних стопа.

Ти подаци дошли су само дан након што је Европска централна банка удвостручила трошкове позајмљивања на највиши ниво у последњој деценији.

У међувремену, и из холандске централне банке поручили су да се залажу за повећање каматне стопе од 50 или 75 базних поена.

Драматично успоравање раста у трећем кварталу већ је захватио Шпанију, а званични подаци показују да је инфлација у Француској и Италији расла најбржим темпом још од осамдесетих година.

И док једни званичници показују забринутост због пада производње, други упозоравају на пребрзо повећање стопе инфлације, наводи "Блумберг", и закључује да је ситуација неизвесна, поготово када је реч о снабдевању енергентима, чија је висока цена и довела до високих стопа инфлације у државама широм Европе.

image
VV inauguration
banner