Економија

Централна банка САД губи новац први пут у историји

Подизање каматних стопа одразило се и на Федералне резерве
Централна банка САД губи новац први пут у историји© Foto Global Look Press/Maksim Konstantinov/Global Look Press

Агресивно подизање каматних стопа којим Федералне резерве настоје да сузбију инфлацију у САД учинило је и да ова америчка институција континуирано послује са губицима први пут у својој историји, преноси "Волстрит џорнал".  

Губици у пословању Федералних резерви повећали су се током претходних недеља, будући да камате које централна банка САД сад исплаћује превазилази приходе од раније издатих хартија од вредности, када су референтне каматне стопе биле знатно ниже.

Од септембра, референтна каматна стопа централне банке САД износи између 3 и 3,25 одсто, од када је она почела да зарађује мање од својих актива него што троши на своје пасиве. Очекује се да ће се каматне стопе у САД подићи за додатних 0,75 одсто након следеће среде.

"Губици могу порасти током времена ако наставе да повећавају каматне стопе краткотрајних позајмица, што изгледа да ће учинити", изјавио је бивши економиста Федералних резерви и главни глобални економиста инвестиционе фирме "Морган Стенли" Сет Карпентер.

Друге прогнозе предвиђају да ће губици Федералних резерви достићи 60 билиона долара наредне године и 15 билиона у 2024. години, уз процену да ће она поново остварити вишак прихода 2025. и поново кренути да преусмерава приходе у трезор тек 2026. године.

Губици које Федералне резерве тренутно остварују не односе се на њихово свакодневно пословање, будући да они бивају бележени као одложене платне обавезе које ће централна банка САД морати да исплати пре него што настави са преусмеравањем вишка прихода у трезор.

Међутим, они могу произвести политичке главобоље на дуже стазе, делом због своје величине, а делом зато је пословање са губицима до сад Федералним резервама било страно, оцењују аналитичари из међународног банкарског гиганта "Барклис", преноси ”Волстрит џорнал”.

image
VV inauguration
banner