Економија

Јапану је потребан руски гас

Јапан кроз пројекат "Сахалин-2" добија око девет одсто укупног увоза течног природног гаса
Јапану је потребан руски гасwww.globallookpress.com © Serguei Fomine/Russian Look

Јапанска компанија "Мицуи енд Ко" не планира да се повуче из гасног пројекта "Сахалин-2" на руском Далеком истоку, због значаја стабилног снабдевања енергијом, саопштио је виши извршни директор овог преудзећа Тору Мацуи.

"Немамо план да напустимо пројекат у овом тренутку. Прошле године смо одлучили да задржимо свој удео у 'Сахалину-2' након консултација са јапанском владом, јер кроз пројекат добијамо око девет одсто укупног увоза течног природног гаса (ЛНГ) ", објашњава Мацуи.

"Мицуи" је, заједно са "Мицубишијем", задржао заједнички удео од 22,5 одсто у пројекту, иако су западне компаније, попут британског "Шела", одлучиле да напусте "Сахалин-2" након покретања Специјалне војне операције у Украјини.

И компаније из других азијских држава, међу којима је и Јужна Кореја, наставиле су да увозе гас кроз овај пројекат.

Прошлог лета Русија је пренела пројекат са свог оператера са Бермуда, "Сахалин енерџи", на домаћу компанију "Сахалин енерџи ЛЛЦ" и дозволила страним акционарима да задрже уделе сразмерно старим уделима.

"Шел", који је имао удео од 27,5 процената, саопштио је да неће наставити учешће у пројекту, а две јапанске компаније одлучиле су да задрже своје уделе и пренеле 12,5 и 10 одсто новом оператеру.

Руски државни енергетски гигант "Гаспром" поседује 50 одсто удела у "Сахалин енерџи ЛЛЦ".

"Сахалин-2" је један од највећих светских ЛНГ пројеката, којим се снабдева око четири одсто глобалног тржишта.

image