Русија

Русија за 1,2 милијарде долара откупила удео "Шела" у гасном пројекту Сахалин-2

Руска компанија "Новатек" исплатила је 1,2 милијарде долара "Шелу" за њихов удео у гасном пројекту Сахалин-2
Русија  за 1,2 милијарде долара откупила удео "Шела"  у гасном пројекту Сахалин-2www.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Руски председник Владимир Путин дао је сагласност за трансфер 94,8 милијарди рубаља (1,21 милијарду долара) компанији "Шел" за њен удео у гасном пројекту Далеки исток Сахалин-2, објавио је руски "Комерсант".

Руска гасна компанија "Новатек" добила је Путинову сагласност за трансфер новца "Шелу", наводи лист позивајући се на изворе.

"Новатек" је у понедељак саопштио да је поднео захтев за куповину удела у компанији "Сахалин енерџи", оператеру пројекта за течни природни гас (ЛНГ) Сахалин-2, преноси Ројтерс.

Након одлуке Москве да покрене Специјалну војну операцију у Украјини у фебруару 2022. године, "Шел" је саопштио да ће напустити Сахалин-2, у коме је имао удео у вредности од 27,5 одсто минус једна акција. У јуну, компанија је трансформисана у руски ентитет путем председничког декрета.

Путин је рекао да ће дозволити "Шели" јапанским трговинским компанијама "Мицуи" и "Мицубиши" да се пријаве за задржавање својих удела у пројекту, ако то желе.

Москва је позвала компаније заинтересоване за добијање удела "Шела" као и напуштеног удела "Ексон Мобила" у сестринском пројекту Сахалин-1 да поднесу пријаве влади.

"Шел", који је у првом кварталу прошле године извршио обезвређење у износу од 1,6 милијарди долара у вези са Сахалином-2, саопштио је да је у септембру рекао руским властима да се неће пријавити за акције доступне за продају у оквиру процеса.

image