Економија

Ново изузеће ЕУ санкција Мађарској: Руска фирма једина може да ремонтује вагоне метроа у Будимпешти

Вагоне одржава руска фирма "Метровагонмаш" ОЈСЦ, која производи и сервисира возове метроа
Ново изузеће ЕУ санкција Мађарској: Руска фирма једина може да ремонтује вагоне метроа у Будимпештиwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Европска унија ће Мађарској дати изузеће из свог најављеног пакета санкција Русији како би се дозволио увоз робе и услуга потребних за одржавање метроа у Будимпешти. Санкције, које су у среду подржале државе чланице, укључују ограничење и за неколико делова, укључујући сигурносно стакло, одређене типове машина и неке вентиле, као и одговарајућу техничку помоћ, наводи се у документима у које је "Блумберг" имао увид.

Делови су потребни за рад композиција на линији 3 у Будимпешти, показује један од докумената. Вагоне одржава руска фирма "Метровагонмаш" ОЈСЦ, која производи и сервисира возове метроа. "Метровагонмаш" је 2017. ремонтовао стари возни парк, али је претходних месеци пријављено да је сваки четврти вагон ван употребе због кварова. САД су пре неколико месеци санкционисале ову руску компанију.

Остала роба која ће бити изузета из санкција укључује телефонске апарате, сигналне апарате као што су звона и индикаторске табле, као и вагоне метроа и трамваја. Укупно, роба која потпада под 14 тарифних кодова може бити одобрена за увоз или трансфер у Мађарску.

"Блумберг" подсећа да је мађарски премијер Виктор Орбан био гласан критичар санкција ЕУ против Русије и да одржава блиске економске везе са Москвом од почетка рата у Украјини. Додају да је, истовремено, он на крају подржао сва ограничења блока у трговини са Русијом, док је редовно извлачио уступке, укључујући право да настави да купује руску нафту преко Украјине.

Мађарска је била међу последњим државама чланицама које су понудиле подршку најновијем 11. пакету, који укључује забрану транзита многих роба кроз Русију у треће земље, као и нове инструменте и одредбе за сузбијање заобилажења санкција.

Пакет тек треба да буде званично потписан у европским престоницама пре него што мере ступе на снагу.

image