Економија

Држава плаћа пола рачуна за замену столарије: Пријавила се 131 општина

Највеће шансе да замене столарију, котлове и фасаде имаће становници Чачка, јер је овај град издвојио чак 29 милиона динара, а још толико ће добити од државе
Држава плаћа пола рачуна за замену столарије: Пријавила се 131 општинаNone © Tanjug

Субвенције за повећање енергетске ефикасности у породичним кућама и становима биће доступне грађанима у 131 локалној самоуправи, колико се пријавило на јавни позив Министарства у јуну и добило средства за спровођење овог програма, саопштило је данас Министарство рударства и енергетике.

Укупна вредност опредељених бесповратних средстава за грађане износи 1,79 милијарди динара, од чега је 978,3 милиона динара или 55 одсто обезбедило Министарство, а 813,8 милиона динара јединице локалне самоуправе, односно 45 одсто.

"Велики број пријављених локалних самоуправа за нови програм за енергетску санацију породичних кућа и станова показује да је тема енергетске ефикасности препозната као приоритет не само у Влади, него и од стране градова и општина, као и самих грађана. На претходна три јавна позива за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, субвенције је добило око 20.000 грађана, а за субвенције је издвојено око 2,7 милијарди динара. Наш план је да још 50.000 домаћинстава добије субвенције, јер смо обезбедили дупло више средстава", рекла је министарка Дубравка Ђедовић.

Она је нагласила да су услови јавног позива за локалне самоуправе ове године направљени тако да се олакша учешће најмање развијених општина и оних са високим загађењем.

"Подршка државе и локалних самоуправа даје могућност грађанима да издвоје мање новца за мере као што су замена столарије у домаћинству, побољшање изолације крова и зидова, уградњу ефикаснијих котлова или уградњу соларних панела, а са којима смањују своје трошкове за енергију, али и доприносе већој енергетској независности и здравијој животној средини за све", рекла је Ђедовић.

Следеће седмице биће потписани уговори између Министарства и локалних самоуправа, а након тога следи спровођење јавних позива за привредне субјекте који ће изводити радове и очекује се да већ током лета буду расписани први јавни позиви за грађане.

Овогодишњим јавним позивом предвиђени су повољнији услови за општине, чији је степен развијености испод 50 одсто републичког просека, које могу да учествују са 30 одсто средстава у укупној вредности подстицаја које додељују Министарство и локалне самоуправе.

Од 19 општина које спадају у групу девастираних, 15 је поднело пријаву.
Повољнији услови предвиђени су и за градове и општине са високом загађеношћу ваздуха, које учествују са минимално 40 одсто у укупној вредности подстицаја.

Од укупно 40 јединица локалних самоуправа које спадају у ову групу, на јавни позив пријавило се 34. Остали градови и општине ће, као и до сада, заједно покривати до 50 одсто трошкова по домаћинству уз равноправно учешће, док ће 50 одсто трошкова сносити сами грађани.

Највеће шансе да замене столарију, котлове и фасаде имаће становници Чачка, јер је овај град издвојио чак 29 милиона динара, а још толико ће добити од државе. Стара Пазова, Ниш, Земун и Крагујевац издвојили су по 20 милиона динара за субвенције, а још минимум толико ће добити и од ресорног министарства. Најмање новца је издвојила Бабушница, 857.143 динара, али ће из државне касе, због статуса неразвијене општине добити још два милиона динара.

Списак свих локалних самоуправа које су добиле средства на јавном позиву, заједно са осталим информацијама о Јавном позиву за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе, као и градске општине, ЈП 2/23 можете пронаћи на сајту министарства.

image