Економија

ОПЕК предвиђа повећање потражње за нафтом у 2024. години

Потражња за нафтом би идуће године могла да се повећа за 2,2 милиона барела на дан и износиће око 104,3 милиона барела на дан, објавили су у тој организацији
ОПЕК предвиђа повећање потражње за нафтом у 2024. годиниGetty © David McNew

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) предвиђа додатна затезања на светском тржишту нафте, пошто очекују да ће потражња за тим енергентом наредне године значајно порасти.

Потражња за нафтом би идуће године могла да се повећа за 2,2 милиона барела на дан и износиће око 104,3 милиона барела на дан, објавили су у тој организацији. 

То повећање је дупло веће од процене Међународне агенције за енергију (ИЕА), која саветује потрошаче, пише "Блумберг".

Раст потрошње ће надмашити најављено повећање понуде тог картела, пошто ће "апетит" за нафтом из опека порасти на 30,2 милиона барела на дан - односно око два милиона неко што је био прошлог месеца. 

Саудијска Арабија и њени партнери су смањили производњу нафте како би избалансирали тржиште на ком се бележи благи пад потрошње.

Цена нафте прешла је 80 долара по барелу у среду, први пут после два месеца, након што су Саудијци два пута смањили производњу нафте, док потражња за нафтом у Кини остаје снажна. 

ИЕА предвиђа да ће потражња за нафтом идуће године порасти за 1,1 милион барела на дан, тврдећи да ће то повећање бити ограничено ефикасношћу савременијих врста горива и растом популарности електричних возила, наводи "Блумберг".

Тринаест чланица ОПЕК-а испумпавале су у јуну у просеку 28,2 милиона барела дневно, што је мало више него претходног месеца, наводи се у извештају.

image