Економија

Извоз руске нафте у Индију наставља да обара рекорде

Удео руске нафте у индијском увозу у мају први пут премашио 40 одсто
Извоз руске нафте у Индију наставља да обара рекорде© TANJUG/Karachi Port Trust

Удео Русије у индијском увозу нафте у мају је први пут премашио 40 одсто, преносе "РИА Новости" податке индијског Министарства трговине и индустрије.

Наводи се да је Москва у мају обезбедила 40,4 одсто свих испорука нафте тој јужноазијској земљи. Следећа три добављача заједно су испоручила 36 одсто, а међу њима су Ирак са 18 одсто, Саудијска Арабија - 12 одсто и Уједињени Арапски Емирати - шест одсто. 

Још четири одсто индијског увоза нафте долазило је из Сједињених Држава, а три одсто из Кувајта.

Удео Русије у индијском увозу нафте почео је да расте у априлу прошле године, али тада није прелазио десет одсто. У мају је ова граница превазиђена, а до краја прошле године Москва је већ чинила скоро четвртину увоза нафте у земљу. 

Аналитичар финансијског портала "ФГ Финам" Александар Потавин каже да што се тиче даљег развоја трговине нафтом између Русије и Индије, сада постоји један важан проблем који још није решен. Према његовим речима, Делхи радије плаћа Москви испоруке нафте у рупијама, а ова валута није слободно конвертибилна и не тргује се њом на Московској берзи.

"Као резултат тога, рупије остају готово мртви терет на рачунима руских нафтних компанија. С обзиром да су камате на кредитне ресурсе у САД и ЕУ сада на највишем нивоу од претходне глобалне кризе, можемо очекивати постепено 'хлађење' стопе привредног раста, што значи мању потражњу за горивом", објаснио је експерт.

Што се тиче извоза нафте из Русије, Индија је у мају и јуну постала лидер у испорукама нафте типа "урал" са учешћем од 48 одсто за оба месеца, изјавила је генерална директорка Независне аналитичке агенције за сектор нафте и гаса Тамара Сафонова.

Према њеним речима, у мају је Турска била на другом месту са учешћем од 12 одсто, а у јуну је задржала своју позицију, повећавши свој удео на 15 одсто. 

Треће место у мају држао је Египат са 11 одсто, али је у јуну Бугарска ушла у прва три са седам одсто.

image