Русија

Амбасадор РФ у Индији: САД нам неће пореметити односе, постали смо главни извозник нафте за Индију

Током 2022. године испоруке нафте повећане су за 12 пута, превазишли смо Ирак, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, каже руски дипломата
Амбасадор РФ у Индији: САД нам неће пореметити односе, постали смо главни извозник нафте за Индију© Yandex

Русија је постала највећи партнер Индије у нафтном сектору, а током прошле године испоруке овој земљи порасле су за 12 пута, рекао је за "Известија" амбасадор Русије у Индији Денис Аљипов. Истовремено, како је навео, билатерална трговинско-економска сарадња није ограничена само на енергетику, а Москва и Њу Делхи развијају и добру политичку сарадњу упркос притисцима Запада, који, како оцењује дипломата, неће успети да поколебају добре односе двеју земаља. 

"Наше испоруке чине више од трећине индијског увоза нафте", Русија је превазишла дугогодишње лидере и традиционалне партнере Индије у нафтном сектору - Ирак, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, а важно је и да су обе стране заинтересоване за дугорочне контакте, и то не само када је реч о нафти, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, постоји велики простор за сарадњу и у области течног природног гаса и других енергената.

Захваљујући тако великој испоруци руске нафте вредност целокупне трговинске сарадње Индије и Русије превазишла је 30 милијарди долара, што је, према иницијалним плановима лидера Русије и Индије, било планирано да се постигне тек 2025. године. У исто време, Индија има значајан трговински дефицит у односу са Москвом, због чега две државе траже нове пројекте у којима би битну улогу за Русију одиграле компаније из Индије. У плану је и постизање договора о слободној трговини Индије и земаља Евроазијске економске уније, чији је Руска Федерација део.

Коментаришући коришћење националних валута у трговинским односима двеју земаља, Аљипов је истакао да је то за сада још "осетљива тема" на којој се ради, али да је несумњиво да се и рубља и рупи користе, као и долар, од којег вероватно ни једна страна не би одустала, "да није била приморана". 

"Тренд дедоларизације започели су сами Американци. Очигледно је да Индија види ризике који се тичу коришћења страних валута, те је и законодавно омогућила опцију коришћења рупија у међународном плаћању". Он се данас користи у трговини са 20 земаља, објаснио је амбасадор.

У том контексту, како је навео, Русија "предлаже низ решења", а приоритетне области рада су оптимизација механизама међусобних обрачуна, коришћење алтернативе СВИФТ-у, синхронизација платних система (руске "Мир" и индијске "РуПеј") и проширење сарадње између банака. 

Амбасадор се осврнуо и на притиске са којима се Њу Делхи суочава, а који су посебно интензивирани од почетка Специјалне Војне Операције. Истакао је да Запад неће успети да "отргне" Индију од Русије, јер су добри односи "национални интерес Индије", па их се неће одрећи "због нечијег хира". 

"Индија води уравнотежену политику и демонстрира независност приликом доношења одлука. Тактика политичког притиска у њеном случају не функционише. Друга ствар су нови економски услови са којима се наше земље суочавају. Када је о томе реч, ми стварамо механизме који нам омогућавају да наставимо сарадњу упркос једностраним антируским санкцијама", каже Аљипов.

image