Економија

Елитни панел "Франкфуртер алгемајне цајтунга": Песимизам расте, Немачка је прошла свој зенит

Економски опоравак Немачке напредује спорије него што је очекивано
Елитни панел "Франкфуртер алгемајне цајтунга": Песимизам расте, Немачка је прошла свој зенитGetty © Lukas Schulze / Stringer

Спор опоравак привреде Немачке види се не само у корекцијама предвиђања економских истраживачких инстута, већ и у смањеним очекивањем немачких пословних, политичких и административних лидера који сумњају да ће се ситуација променити у наредних пола године.

Већина менаџера и предузетника који су учествовали на новом, елитном панелу ФАЗ-а сагласни су са тезом да је "Немачка прешла свој зенит и да су најбоље године иза ње". Политички лидери, са друге стране, махом сматрају да је овај став превише песимистичан.

Разлози за песимизам менаџера и предузетника су подужи. На првом месту је висока цена енергената - њих 77 одсто сматра да је то велики недостатак за конкурентност. Недостатак радника, компликоване регулативе и запуштена инфлација. Трошкови рада и порези такође негативно утичу, али су мање важни него раније.

Са друге стране, доносиоци одлука показали су мало симпатија према увођењу четвородневне радне недеље са пуном платом, што траже синдикати и Социјалдемократска партија Немачке.

Отрежњујући су били и одговори водећих менаџера када су их питали колике су шансе да се конкурентност немачке привреде врати. Оно што је још горе је што су и политичари изузетно скептични да би то могло да се догоди. Свега 17 процената испитаних верује да је то могуће. Политичари су нешто оптимистичнији али је песимиста много више.

Поверење у немачку владајућу коалицију такође опада. Већина пословних лидера (76 процената) верује да политика федералне владе слаби Немачку. Око половина испитаних политичара (47 одсто) дели њихово мишљење.

image