Економија

Кеш је слобода: Аустријски канцелар тражи да се у устав уведе право на коришћење готовине

Док су плаћања картицама и електронским методама постала све чешћа у многим европским земљама, Аустрија и суседна Немачка остају релативно везане за готовину. Влада каже да се 47 милијарди евра (51 милијарда долара) годишње подигне са банкомата у Аустрији, земљи од око 9,1 милиона људи
Кеш је слобода: Аустријски канцелар тражи да се у устав уведе право на коришћење готовинеwww.globallookpress.com © © Samot

Аустријски лидер предлаже да се у устав земље упише право на коришћење готовине, која је и даље популарнија у алпској нацији него на многим другим местима. Канцелар Карл Нехамер навео је у саопштењу у петак да је "све више људи забринуто да би готовина могла бити ограничена као средство плаћања у Аустрији". Његова канцеларија је саопштила да је неизвесност подстакнута контрадикторним информацијама и извештајима.

"Људи у Аустрији имају право на готовину", рекао је Нехамер.

Док су плаћања картицама и електронским методама постала све чешћа у многим европским земљама, Аустрија и суседна Немачка остају релативно везане за готовину. Влада каже да се 47 милијарди евра (51 милијарда долара) годишње подигне са банкомата у Аустрији, земљи од око 9,1 милиона људи, преноси "АП".

Заштита готовине од наводних претњи био је захтев крајње десничарске опозиционе Партије слободе, која је предводила анкете у Аустрији последњих месеци. Следећи избори у земљи заказани су за 2024.

Предлог канцелара, укључује "уставну заштиту готовине као средства плаћања", осигуравајући да људи и даље могу да плаћају готовином, и обезбеђивање "основне залихе" готовине у сарадњи са централном банком Аустрије. Аустрија је једна од 20 земаља које су део еврозоне.

Нехамер је рекао да је задужио министра финансија Магнуса Брунера да ради на предлогу и планира да у септембру одржи округли сто са релевантним министарствима, представницима финансијске индустрије и централне банке.

"Свако треба да има прилику да слободно одлучи како и чиме жели да плати. То може бити картицом, трансфером, можда у будућности и дигиталним евром, али и готовином. Ова слобода избора мора да остане", сматра Нехамер.

image