Економија

Бајден у заблуди: Бела кућа "слепа" за црвено светло рецесије

Званични став Беле куће је да рецесије у САД нема нити ће је бити, упркос економским факторима који указују супротно
Бајден у заблуди: Бела кућа "слепа" за црвено светло рецесијеwww.globallookpress.com © Saquan Stimpson/Keystone Press Agency

Администрација председника Џозефа Бајдена не верује да се САД налазе у рецесији, нити се за рецесију спремају, упркос економским факторима који указују супротно, наводе званичници из Беле куће.

"Нисмо у рецесији. Желим да будем веома, веома јасан по том питању" изјавио је начелник штаба Беле куће Рон Клејн за телевизијску мрежу "МСНБЦ", док је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер за исту мрежу изјавила да се администрација председника Џозефа Бајдена не спрема за рецесију, преноси "Њузвик".

"Нема никаквих разговора или припрема за рецесију јер… Пазите, тренутно имамо веома јако тржиште рада," навела је Жан-Пјер.

Председник САД Џозеф Бајден је у званичном саопштењу Беле куће тврдио да "иако републикански лидери навијају за рецесију, економија САД наставља да расте и отвара нове послове, док се цене гаса спуштају".

Незапосленост у САД порасла је за 0,2 одсто у октобру и сада износи 3,7 одсто, али се тај проценат и даље може назвати релативно ниским.

Међутим, "Њузвик" указује на друге факторе који су далеко више забрињавајући за економију САД.  

Сматра се да је нека земља ушла у рецесију ако оствари два квартала негативног раста бруто домаћег производа (БДП), што се у САД десило током прве половине 2022. године.

БДП САД порастао је за 2,6 одсто током трећег квартала 2022. године, али то не мора значити да ће се раст наставити, наводи "Њузвик", и додаје да би накнадни пад у БДП-у сад нагласио могућу рецесију.

image