Економија

Трговинска размена Кине и Русијe достигла нови рекорд

Трговински промет порастао је за 33 одсто од јануара до октобра, показују званични подаци Кине
Трговинска размена Кине и Русијe достигла нови рекордwww.globallookpress.com © Cfoto

Трговинска размена Кине и Русије за првих десет месеци ове године порасла је за 33 одсто и достигла је нови рекорд од 154 милијарде долара, показују последњи подаци Царине Кине.

Поређења ради, на крају 2021. године размена је порасла за 35,8 одсто на годишњем нивоу и износила је тада рекордних 147 милијарди долара, што показује да трговински промет између две земље наставља да расте упрскос санкцијама са Запада.

Кина као један од битнијих партнера за Москву добија на значају последњих година. Председник Русије Владимир Путин рекао је крајем октобра да трговина између Пекинга и Москве расте огромном брзином, а њихови односи окарактерисани су не само као "отворени и ефикасни", већ је наглашено да је Кина "близак пријатељ и савезник" Кремља.

Како се наводи у званичним подацима Кине, током прва три квартала 2022. године, у Русију је из те земље увезена роба у вредности од 59,5 милијарди долара, што је 12,8 одсто више него за прва три квартала претходне године. У исто време, извоз руских производа у Кину повећан је за 49,9 одсто и износи 94,3 милијарде долара.

Лидери Русије и Кине раније су поставили циљ да удвоструче међусобни трговински промет, тако да се са 100 милијарди годишње до 2024. повећа на 200 милијарди. Промет у вредности од 100 милијарди забележен је још 2018. године, а кинески председник Си Ђинпинг почетком фебруара 2022. истакао је да Москва и Пекинг сада постављају нове циљеве -  трговинску размену од 250 милијарди долара годишње.

По свему судећи, две земље ће успети у томе. Путин је на овогодишњем Валдајском форуму казао да је уверен да ће његова земља достићи 200 милијарди долара у трговини са Кином, својим, како је рекао, највећим партнером, јер две економије "иду ка том циљу брзином већом од очекиване".

Допринос енергетског сектора у томе игра велику улогу. Само за првих шест месеци ове године "Гаспром" је повећао извоз енергената у Кину за 63,4 одсто на годишњем нивоу.

Према подацима унутрашње анализе "Њујорк тајмса" Кина је пета земља са којом је Русија на месечном нивоу највише повећала трговински промет (за 64 одсто) ове године у поређењу са подацима од 2017. до 2021. године.

На првом месту је Индија, са којом се трговина на месечном нивоу повећала чак за 310 одсто у поређењу са прошлим петогодишњим периодом. Друго место је заузела Турска (повећање од 198 одсто за исти период), треће место Бразил (106 одсто), док је на четвртом Белгија – раст од 81 одсто.

image