Русија

Турска постаје један од главних трговинских партнера Русије

Статистика показује да би Турска могла да надмаши Немачку по обиму извоза
Турска постаје један од главних трговинских партнера Русије© Unsplash/Engin Yapici

Трговина између Москве и Анкаре брзо се шири, а обим робе испоручене Русији у септембру је достигао месечни рекорд од 1,1 милијарду долара.

Како наводи лист Ар-Би-Си (РБЦ), позивајући се на податке Турског института за статистику, то је 2,3 пута више него у истом месецу 2021. када је турски извоз у Русију износио 504 милиона долара.

Подаци показују да је Турска 2021. године била на 11. месту земаља које испоручују робу у Русију, испред САД, Француске, Јапана, Пољске и Италије. Овог лета избили су међу првих пет извозника.

Септембарски скок ставио је Турску у ранг са Немачком по извозу у Русију, преноси Ар-Би-Си. У периоду мај-августа Еуростат је утврдио да је немачки извоз у Русију у просеку износио око 1,2 милијарде долара месечно и 1,14 милијарди долара у септембру, што је нешто мање од извоза Турске.

Ако Турска претекне Немачку, она ће постати трећи највећи извозник робе у Русију, после Кине и Белорусије, наводи се у извештају. Кинески извоз у Русију у септембру износио је око осам милијарди долара, док су најновији доступни подаци о белоруском извозу из јуна - преко две милијарде долара.

Након Турске и Немачке следи Казахстан, чији је извоз у Русију у августу износио 881 милион долара (пораст од 23 одсто у односу на јул).

Министарство економског развоја Русије објавило је овог месеца да очекује да ће билатерална трговина са Турском у 2022. години премашити 60 милијарди долара.

Раније ове године, Москва и Анкара потписале су мапу пута за економску сарадњу која предвиђа повећање билатералног трговинског промета на 100 милијарди долара годишње. Две земље су се такође сложиле да уведу руску рубљу као валуту за поравнање, укључујући коришћење исте за плаћање руског природног гаса.

image