Свет

Медијски спин Запада: Кинески председник није осудио Русију

Иако су западни медији објавили да је Си Ђинпинг "упозорио" Путина да не користи нуклеарно оружје, испоставља се да је истина сасвим другачија
Медијски спин Запада: Кинески председник није осудио Русијуwww.globallookpress.com © XinHua/Pang Xinglei

Сусретом са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу, немачки канцелар Олаф Шолц постао је први лидер из Групе 7 који је посетио најмногољуднију државу од почетка пандемије вируса корона.

Након састанка двојице државника, западне медије преплавили су текстови о томе како су лидери осудили руске претње нуклеарним оружјем. 

Немачки лист "Франкфуртер алгејмане цајтунг" пренео је изјаву канцелара који је навео да су владе у Пекингу и Берлину сагласне у оцени да су руске претње "неприхватљиве", док је француска агенција АФП известила да су Кина и Немачка "упозориле Русију да не користи било какво тактичко нуклеарно оружје у Украјини". 

Хорском извештавању придружио се и портал "Политико" на чијем сајту је освануо наслов: "Си упозорио Путина да не користи нуклеарно оружје у Украјини".

Међутим, иако би се на први поглед дало закључити да је жестоко критикована Кина променила став о руској војној операцији у Украјини, иоле пажљивије читање изјава кинеских званичника пружа потпуно другачију перспективу.

Наиме, "Фајненшел тајмс" указује на чињеницу да је кинески председник био "мање директан", те да је немачком канцелару заправо поручио да "међународна заједница треба да се суздржи од претњи или употребе нуклеарног оружја" (а не Русија), као и да треба спречити нуклеарну кризу на простору Евроазије.

Он је додао да подржава мировне преговоре, те да се противи претњама нуклеарним ратом у Европи.

Испоставља се, дакле, да Си Ђинпинг није ни споменуо Русију или њеног председника Владимира Путина, већ је потврдио много пута поновљени званични став Народне Републике Кине. Пекинг је за мирно решење сукоба, против је употребе нуклеарног оружја било где у свету и позива међународну заједницу да се уздржи од таквих претњи.

Како су се онда Путин и Русија нашли у насловима и наводним изјавама кинеског председника, остаје отворено питање за медије који су то објавили. Тим пре што изјаве кинеског председника могу да се тумаче и као упозорење Западу, а не Русији, која је у последње време у више наврата упозорила да Украјина, уз асистенцију својих НАТО спонзора, припрема провокацију "прљавом" нуклеарном бомбом.

Западни медији главног тока, иначе, од почетка руске операције у Украјини интензивно настоје да створе утисак о несагласју Москве и Пекинга.

image