Економија

Нова отпуштања у Силиконској долини: Хиљаде запослених остаје без посла у "Мети"

Радницима је речено да откажу сва путовања која нису хитна у ишчекивању највећег овогодишњег таласа отказа међу технолошким компанијама
Нова отпуштања у Силиконској долини: Хиљаде запослених остаје без посла у "Мети"AP © Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Компанија "Мета Платформс", у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, планира значајна отпуштања ове недеље која ће обухватити неколико хиљада запослених.

Одлука ће бити објављена у среду, а запосленима је већ речено да откажу сва путовања која нису хитна, пренео је "Волстрит џурнал".

Потврду информације о највећим отпуштањима у досадашњем осамнаестогодишњем пословању компаније, новинари нису могли добити у "Мети".

Иако је "Твитер" недавно објавио да без посла остаје половина запослених, број отказа који ће уследити у "Мети" биће највероватније највећи у овој години, барем што се тиче технолошких корпорација.

Смањење радне снаге у компанији која има око 87.000 запослених, наговестио је у јулу на састанку са запосленима извршни директор Марк Закерберг констатујући да "вероватно има много људи у компанији који не би требало да буду ту". Он је најавио реорганизацију тимова и прогнозе да ће компанија следеће године бити вероватно мања него што је ове.

Озбиљни знаци упозорења биле су бројке попут оне да су акције компаније пале за око 70 одсто за годину дана. Треба томе додати и огроман пад прихода који су бележили ове године.

"Мети" која је током пандемијских година, 2020. и 2021. запослила око 27.000 људи и још 15.344 током 2022, сада су неопходни резови. У септембру је објављено да ће бити потребно да трошкови пословања буду смањени за најмање десет одсто. Преведено у цифре, то значи смањење трошкова од најмање три до четири милијарде долара, пренео је "Блумберг".

Незадовољни су и акционари који траже да се компанија више посвети својим "метаверс" плановима и инвестира у њих, уместо у огроман број запослених.

Прошле недеље, талас отпуштања почео је у "Твитеру" који ће преполовити број запослених, односно отпустити око 3.700 људи.

image