Култура

Прослављено 180 година Народног музеја Србије: Трагови предака и култура због које се земља и брани

На свечаности у НМС уручене су захвалнице и плакете заслужним институцијама и појединцима, а предвиђено је и отварање изложбе "Тела и простори. Кроз збирке цртежа страних уметника из Народног музеја Србије"
Прослављено 180 година Народног музеја Србије: Трагови предака и култура због које се земља и брани© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Народни музеј Србије (НМС) обележио је вечерас 180 година постојања свечаношћу на којој су уручене захвалнице и плакете заслужним појединцима и установама, а министар културе Никола Селаковић је истакао да НМС представља једну од темељних установа модерне Србије.

На свечаности поводом Дана НМС-а, пред бројним званицама из културног и јавног живота, директорка музеја Бојана Борић Брешковић је уручила Селаковићу захвалницу за успешну сарадњу и континуирану подршку Министарства културе Србије.

У свом обраћању, Селаковић је захвалио свима који раде у НМС "без којих не би постојао и који му дају душу", а Борић Брешковић је пожелео да премаше све досадашње рекорде у броју изложби и посетилаца.

Подсетивши да је НМС пре седам година опет широм отворио врата, после периода "када у музеј осим запослених није могао да уђе нико", Селаковић је приметио да НМС данас бележи вишецифрене бројке посетилаца.

Селаковић је упозорио да је Галерија фресака и даље затворена, и додао да је "један од императивних задатака министарства да у овом мандату поново отворимо Галерију фрескама и учинимо је доступном".

У свом обраћању, Борић Брешковић је истакла да је историјат НМС-а испуњен успешним изложбама, археолошким ископавањима, публикацијама, конзерваторским подухватима и другим достигнућима стручњака.

Истакавши да је НМС "велика институција", Борић Брешковић је додала да дан оснивања музеја представља почетак систематске бриге о културном наслеђу Србије.

Управник Народне библиотеке Србије (НБС) Владимир Пиштало је истакао да је НМС једна од установа у којој се налазе трагови предака и "култура, због које се земља и брани".

Пиштало је подсетио да су НБС и НМС сестринске установе, које деле заједничке почетке, а да сарадња никад није престала.

"Гледајући уназад на 180 година са поносом могу да истакнем да је НМС остао место где се чувају и преносе знања и чува историја", поручио је Пиштало.

Директор Државног архива Србије Мирослав Перишић је истакао да је данас свечан дан за српску културу, све посленике у култури и државу Србију, јер је НМС установа свих нас.

"Ово је дан када се замислимо над целокупном нашом историјом, над епохама које се овде чувају и свим генерацијама које су мислиле на будућност својих потомака и на државу Србију. Унапређивале су и богатиле ову установу својим радом и ентузијазмом", нагласио је Перишић.

Музеј је основан је указом начелника Министарства просвете Јована Стерије Поповића 10. маја 1844. године, као Музеум сербски, који је на једном месту требало да сабере и сачува старине, а у првим деценијама рада организован је и као установа заштите и као научна, истраживачка установа.

Поводом јубилеја захвалнице и плакете НМС-а добили су Фондација Музеја жртава геноцида, Министарство одбране, Државни архив Србије, НБС, Републички завод за заштиту споменика културе, Завод за заштиту споменика културе града и бројне друге установе, као и многобројни појединци. Посебан поклон колектива музеја добила је Борић Брешковић.

Поводом јубилеја, предвиђено је и отварање изложбе "Тела и простори. Кроз збирке цртежа страних уметника из Народног музеја Србије", ауторке Драгане Ковачић.

image