Економија

Евро у најдужем паду откако постоји

Вредност европске валуте опада већ девет узастопних недеља
Евро у најдужем паду откако постојиGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Евро се суочава са најдужим узастопним падом од увођења, што је делимично последица надања да ће Европска централна банка престати да подиже каматне стопе. 

Валута је у паду већ девет недеља, што је најдужи негативни низ у последње две деценије, односно од када се она користи. 

Евро је ослабио за 5,6 одсто у односу на долар након достизања врхунца средином јула и тренутно је близу најнижег нивоа од марта.

Последњих месеци трговци су напуштали евро из страха да ће ЕЦБ додатно пооштрити своју монетарну политику усред погоршања глобалне економије, пише "Блумберг".

"ЕЦБ је инвеститорима који верују у даље јачање долара управо дала још један разлог да се опкладе на пад вредности евра. Верујемо да ће пад вредности евра добити замаха, не само у односу на долар већ и на друге валуте", оценио је Дипак Шах, начелник сектора за трговину Г-10 валутама у "Номура холдингс".  

"Блумберг" објашњава да су аналитичари ревидирали прогнозе за вредност евра на крају године, те се тренутно верује да ће евро вредети 1,09 долара, у поређењу са претходном проценом која је износила 1,12 долара.

Евро је до сада ове недеље пао 0,5 одсто на 1,07 долара.

image