Економија

Индија ће наставити да купује руску нафту

Субрамањам Џаишанкар истиче да је Русија одувек била стабилан партнер Индији
Индија ће наставити да купује руску нафтуAP © Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Индија ће наставити да купује руску нафту јер је то од користи за земљу, изјавио је данас министар спољних послова ове државе Субрамањам Џаишанкар.

Џаиншанкар је након састанка са руским колегом Сергејем Лавровим поручио да ће две државе додатно проширити своје трговинске везе, а данашњи сусрет двојице званичника пети је по реду ове године, пише Ројтерс.

Министар спољних послова Индије у посети је Москви у тренутку док је министарка финансија САД Џенет Јелен у Њу Делхију где ће одржати низ разговора са индијским званичницима, а једна од тема могла би да буде и ограничавање цена руске нафте. Она је раније рекла да "ће Индија имати корист од ограничења и да се САД надају да ће то искористити".

Индија је постала други највећи купац руске нафте после Кине, а њене рафинерије купују по нижој цени које Запад избегава због специјалне војне операције у Украјини. Удео Русије у индијском увозу нафте порастао је на рекордних 23 одсто у септембру, са само два одсто пре сукоба у Украјини.

У посети Москви су и индијски званичници задужени за пољопривреду, нафту и природни гас, луке и бродарство, као и финансије и трговину, што је, како је приметио Џаиншанкар, показало значај веза са Русијом.

"Русија је одувек била стабилан партнер који је преживео тест времена. Свака објективна процена наших односа у периоду од неколико деценија потврђује да је сарадња веома корисна за обе земље", истакао је индијски министар.

Упитан о плану Групе седам да ограничи цену руске нафте, Џаишанкар је рекао да Индија, као трећи највећи светски потрошач нафте и гаса, "мора да брине о својим интересима". Напоменуо је да је очигледно да су "односи Индије и Русије функционисали у њихову корист".

"У том погледу, сматрамо да нам функционисање односа између Индије и Русије доноси корист. Дакле, ако од тога имам корист, наставићу с тим."

Индија није осудила специјалну војну операцију Русије у Украјини, али је позвала на мир и дијалог, а Џаишанкар је данас поновио да ће "подржати сваку иницијативу која смањује ризике по светску економију и стабилизује глобални поредак".

Русија је деценијама највећи снабдевач Индије војном опремом и четврто је по величини тржиште за индијске фармацеутске производе. Џаишанкар је оценио да би извоз у Русију требало да се повећа, како би се уравнотежила билатерална трговина.

image