Економија

Ратари негодују: Украјинско жито преплавило Хрватску, неконтролисано се увози

У првих шест месеци 2023. године из Украјине је увезено 64.979 хиљада тона житарица што је чинило 38 одсто укупног хрватског увоза житарица, саопштили су из хрватског Министарства пољопривреде
Ратари негодују: Украјинско жито преплавило Хрватску, неконтролисано се увозиGetty © Alexey Furman/Getty Images

Иако хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да се украјинско жито само провози кроз Хрватску, подаци Министарства пољопривреде говоре супротно, а представник домаћих ратара, Петар Прањић тврди да је Хрватска изложена неконтролисаном увозу украјинског жита и брашна, објавио је портал хрватске Н1.

Пленковић је прошле недеље рекао "да ће хрватске луке служити за транзит украјинског жита трећим земљама".

"Став и жеља Хрватске је да смо ми транзитна земља, а не земља која прима огромне количине украјинског жита које је јефтиније од нашег, што би значило да су наши пољопривредници у невољи", рекао је Пленковић.

На питање о досад увезеној количини жита из Украјине, из хрватског Министарства пољопривреду су саопштили да је "у првих шест месеци 2023. године из Украјине увезено 64.979 хиљада тона житарица што је чинило 38 одсто укупног хрватског увоза житарица”, укупне вредности "17,74 милиона евра, односно 20,8 одсто од укупног увоза житарица у Хрватску".

Прецизирали су да је прошле године из Украјине увезено 42.696 тона житарица у вредности од 12,8 милиона евра, што указује да је у првих шест месеци ове године увезено 52 одсто житарица него целе прошле године, из чега се, пише портал, лако може пројектовати да ће, ако не дође до тежих прекида снабдевања, количина увезеног жита до краја године бити за више од 100 одсто већа у односу на прошлу годину.

Из Министарства није децидирано речено да ли је из ових бројева искључено жито у транзиту за треће земље, а из Министарства мора, промета и инфраструктуре и из Царинске управе одговор није добијен.

Роберт Јуришић, власник и директор фирме "С-Грејн БИ" и аграрни аналитичар, објаснио је за Н1 да евиденција о пољопривредном увозу и извозу у Хрватској није посебно поуздана.

"Нико не зна праву слику, да ли у ове податке убрајају робу која је у транзиту или се ради о роби која је ушла и остала у Хрватској", наводи Јуришић и додаје да је "Хрватска генерално увозила око 100 до 130 хиљада тона пшенице годишње".

Ратари: Хрватска неконтролисано увози жито

Представник домаћих ратара Петар Прањић, међутим, тврди да Хрватска неконтролисано увози жито и да су хрватски пољопривредници ове године дефинитивно пропали.

Према речима Прањића, који је председник Одбора за ратарство Хрватске пољопривредне коморе, "Хрватска је преплављена житом из Украјине".

"Уназад годину дана је то кренуло. Ми тачне количине не знамо, али ја бих радије говорио о штети коју то доноси. Увози се прекомерно, неконтролисано. Нас то све погађа, поготово мале обрте и ОПГ-е који се не могу носити с тим", каже Прањић и додаје да су "ратари лани почели пропадати, а ове године су дефинитивно пропали. Сваку јесен говоримо да је најтежа сетва досад, али стварно нема више смисла уложити десет нечега, а добити два и по или три".

Прањић је рекао и да су на седници Одбора прошле седмице упутили апел премијеру Пленковићу да их прими.

"Политика снижавања цена је за похвалу, колико ће ефекта имати, видећемо. Нас жалости и љути зашто ми, који смо први у ланцу производње хране, нисмо обухваћени", навео је Прањић.

image