Економија

Због енергетске кризе Немци и без пара и без божићне гуске

Привреда је за три године изгубила више од 100 милијарди евра, што је губитак од три одсто годишњег економског аутпута
Због енергетске кризе Немци и без пара и без божићне гускеwww.globallookpress.com © monica-photo via www.imago-image/www.imago-images.de

Немачка привреда је због енергетске кризе изгубила више од 100 милијарди евра, наводи се у извештају једног од највећих немачких економских тинк тенкова, "Ифо института за економска истраживања".

Само овогодишњи губици због несташице гаса, биће нешто мањи од два одсто годишњег економског аутпута Немачке, или око 64 милијарде евра.

Прошле године "у ветар" је отишло око 35 милијарди евра, а за следећу годину због пораста цена гаса услед тензија са Русијом, предвиђа се мањак од још девет милијарди.

"Укупно ово нам даје више од 100 милијарди евра, односно то је губитак од чак три одсто годишњег економског аутпута. Та бројка је била већа само у доба друге нафтне кризе од 1979 до 1981. године. Тада је губитак економске производње износио четири процента", рекао је шеф Одељења за економске прогнозе "Ифо института" Тимо Волмершојзер.

Изгубити Русију као добављача, упозорава он, значи да ће цене енергије вероватно остати високе и на дужи рок.  

Немачка влада применила је широк спектар економских грантова и мера не би ли смањила скок цена, али како додаје овај истраживач, будући да су трошкови заправо изван немачке државе мало је тога што може да се уради условима домаће економске политике како би се ситуација "спасила".

"Мере државне подршке не могу променити ниво губитка реалног дохотка. Све што могу да ураде је да утичу на то који део губитака сносе које групе становништва", рекао је економиста.

Волмершојзер упозорава и да постоји опасност да земља предузме мере које ће само продужити бол изазван кризом, или чак трошкове пребацити на будуће генерације.

А, судећи према резултатима недавно објављеног "Билдовог" истраживања многи људи у Немачкој већ осећају последице тренутне кризе.

Тако готово једна од три анкетиране особе у земљи нема вишка средстава да својим најмилија поклони нешто овог Божића.

Када се анкетирају само појединци са месечним приходом мањим од 2.000 евра тај удео расте на нешто мање од половине испитаних.

Цена традиционалне божићне гуске која је у смислу културног значаја у великој мери еквивалентна ћурки која се пече за Дан захвалности, порасла је за 35 процената у односу на прошлу годину.

То значи да ће многе породице које ропћу не били уопште загрејале своје куће, ове године, остати без своје гуске.

image
VV inauguration
banner