Економија

Агенција "Стандард & Пурс" задржала кредитни рејтинг Србије

У свом извештају агенција "Стандард & Пурс" посебно истиче да је рејтинг Србије подржан умереним нивоом јавног дуга и кредибилним оквиром монетарне политике
Агенција "Стандард & Пурс" задржала кредитни рејтинг Србије© Milos Tesic/ATAImages

Рејтинг агенција "Стандард & Пурс" донела је одлуку да задржи кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+, уз стабилне изгледе за његово даље повећање.

Тиме се Србија и даље налази на корак до добијања инвестиционог рејтинга, упркос неповољним ефектима сукоба у Украјини, успоравању екстерне тражње, као и још увек високој, мада опадајућој, глобалној инфлацији, саопштила је Народна банка Србије (НБС).

"Оцене рејтинг агенција, уз опадајућу путању инфлације, потврђују исправност наших одлука да референтну каматну стопу повећавамо постепено и одмерено. Одлука додатно потврђује значај рекордних девизних резерви за увођење земље у инвестициони рејтинг, као и значај релативне стабилности курса динара према евру за укупан пословни амбијент у земљи", казала је гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

У свом извештају агенција "Стандард & Пурс" посебно истиче да је рејтинг Србије подржан умереним нивоом јавног дуга и кредибилним оквиром монетарне политике.
Инфлација ће значајно пасти од 2024. године, захваљујући и кредибилитету Народне банке Србије, чврстој монетарној политици и стабилном курсу динара према евру.

У извештају је наведено и да ће инфлација ући у границе циљаног коридора Народне банке Србије од 3,0 ± 1,5% у другој половини 2024. године.

Такође, банкарски сектор у Србији је добро капитализован, профитабилан и
ликвидан.

У јуну је показатељ адекватности капитала на нивоу банкарског система износио јака 22,3 одсто, док је учешће проблематичних кредита достигло историјски минимум од три одсто.

Учешће дефицита текућег рачуна платног биланса у брутом домаћем
производу биће више него двоструко ниже него у претходној години, а
нето приливи страних директних инвестиција вишеструко га премашују, наведено је у извештају.

Агенција и у средњем року очекује пуну покривеност дефицита текућег
рачуна нето приливима страних директних инвестиција.

"Очекује се умерен ниво јавног дуга, висок ниво ликвидности државе и очекивано смањење фискалног дефицита и учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу и у наредним годинама", истакнуто је у извештају.

Агенција истиче и да су неизвесности из међународног окружења и даље значајне, али да Србија успева да екстерне изазове амортизује повољним домаћим кретањима и адекватним економским политикама.

Наводи се и да стабилни изгледи Србије за даље повећање кредитног рејтинга уважавају чињеницу да домаћа привреда и даље бележи раст, иако у земљама зоне евра које су наши најважнијих трговински партнери, попут Немачке и Италије, успорава економска активност, наведено је у саопштењу.

image
VV inauguration
banner