Економија

Међународни монетарни фонд: Успорава светски економски раст, прогноза за Србију два одсто

Глобални економски опоравак од пандемије вируса корона у свету је слаб и неуједначен, са значајним регионалним разликама, а привредна активност се и даље налази испод нивоа пре пандемије, наводе из Међународног монетарног фонда
Међународни монетарни фонд: Успорава светски економски раст, прогноза за Србију два одстоGetty © Alex Wong

Светски економски раст ће успорити са 3,5 одсто из прошле године на 3,0 одсто у 2023. години и на 2,9 одсто следеће године, наводи се у данас објављеној прогнози Међународног монетарног фонда (ММФ). Како се истиче у прогнози ММФ, глобални економски опоравак од пандемије вируса корона у свету је слаб и неуједначен, са значајним регионалним разликама, а привредна активност се и даље налази испод нивоа пре пандемије.

Узроци спорог опоравка су вишеструки, од дугорочних последица пандемије, сукоба у Украјини и геоекономске фрагментације, до узрока цикличне природе, као што су ефекти пооштравања монетарне политике или екстремне временске прилике, навео је ММФ.

Очекује да ће развијене економије успорити свој привредни раст са 2,6 одсто у 2022. на 1,5 одсто у 2023. и 1,4 одсто у 2024. години, када се осете ефекти пооштравање монетарне политике.

Прогноза раста у Србији

У прогнози Међународног монетарног фонда наводи се да ће економија Србије ове године порасти за 2,0 одсто, а да ће следеће године убрзати раст на 3,0 одсто.

Како је наведено на сајту ове организације, еврозона ће ове године забележити раст БДП од 0,7 одсто, а у 2024. години ће то бити 1,2 одсто. Немачка економија ће ове године забележити пад БДП од 0,5 одсто, а следеће године раст од 0,9 одсто.

Према прогнози ММФ, економија САД ће ове године забележити економски раст од 2,1 одсто, исто као лане, али у 2024. години ће раст БДП успорити на 1,5 одсто.

Економски раст Индије ће ове и следеће године бити 6,3 одсто, а Кина ће након раста БДП за 5,0 одсто ове године успорити на 4,2 одсто у 2024. години.

Глобална инфлација 6,9 одсто

ММФ прогнозира да ће економски пад на тржиштима и економијама у развоју бити знатно мањи, са 4,1 одсто у 2022. години на 4,0 одсто у 2023. и 2024. години.

"Глобална стопа инфлације ће пасти са 8,7 одсто у 2022. години на 6,9 одсто у 2023. години и на 5,8 одсто у 2024. години, али она се у већини случајева неће вратити у жељене оквире до краја 2025. године", навео је ММФ.

Годишњи скуп Светске банке (СБ) и Међународног монетарног фонда (ММФ) почео је јуче у мароканском граду Маракешу и трајаће до 15. октобра.

На овом скупу ће бити присутни министри финансија и гувернери централних банака из више од 190 земаља, међу којима и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Циљ окупљања је, према речима директорке ММФ Кристалине Георгиеве, "градња мостова ка будућем одрживом и инклузивном расту".

image
VV inauguration
banner